Splitska policija istražuje zapošljavanje nećakinje župana Ževrnje u Zavodu za javno zdravstvo

Foto: FAH

SPLITSKA policija istražuje zapošljavanje nećakinje župana Zlatka Ževrnje, veterinarske tehničarke primljene na osposobljavanje, tj. na pripravnički u Nastavni zavod za javno zdravstvo, zdravstvenu ustanovu pod kontrolom župana Ževrnje, unatoč tome što je Zavod za zapošljavanje odbio financiranje po tzv. Mrsićevom modelu. Policija postupa po anonimnoj prijavi u kojoj su se našla još dva sporna zapošljavanja po nekakvoj vezi. Jedan od pripravnika doveden je tako u korelaciju sa šefom kontrole financijskog poslovanja Borom Delipetrom, koji je nedavno otišao u mirovinu. Prijava problematizira i tajming zapošljavanja troje kandidata jer su primljeni u vrijeme kada je ravnateljica Zavoda dr. Jasna Ninčević imala reizbor.

"Država je promijenila zakon na štetu troje ljudi"

Dr. Ninčević potvrdila nam je da je razgovarala sa krim policijom o ovom slučaju.

"Nije se radilo o zasnivanju radnog odnosa, nego o osposobljavanju, pripravničkom stažu. Mrsićeve mjere smo koristili i ranije, obaveza je na kraju godine napraviti plan za osposobljavanje po stručnim spremama, tako sam i ja napravila plan za 20, 30 pripravnika svih profila i stručnih sprema te njihovo osposobljavanje za tržište rada. Plan je Zavod za zapošljavanje usvojio i tada smo išli na raspisivanje natječaja. Odabrali smo kandidate, no u tijeku natječajnog procesa, koji je dug i traje više mjeseci, Zavod je promijenio odluku te uskratio financiranje za srednju stručnu spremu koja nema obvezu polaganja stručnog ispita, a to znači sve nezdravstvene djelatnike. Takva odluka nije ničim obrazložena i u svojoj prirodi je sramotna i diskriminirajuća. Troje kandidata našlo se u situaciji da zbog izmjene zakona ne može biti primljeno. Što sam im ja trebala kazati? Odlučila sam da ih uzmemo na temelju našeg Pravilnika o pripravničkom stažu, ja sam ih primila na račun Zavoda za javno zdravstvo i primaju 75 posto plaće srednje stručne spreme. Ne financira ih Zavod sa 2.400 kuna mjesečno. Država je u ovom slučaju promijenila zakon na štetu troje ljudi", kazala nam je dr. Ninčević.

"Svatko je nečiji nećak, stric, ujak..."

Odbija optužbe da se radi o nepotizmu i da primanje nećakinje župana Ževrnje ima ikakve veze sa njezinim reizborom na čelu ustanove.

"To je presmiješno i ispod svakog nivoa. Bilo koga da sam uzela, bila bi ista priča. Nema ovdje nikoga tko nije nečiji nećak, stric, ujak... Zar zaista mislite da bi za vrijeme mandata župana Ževrnje trebalo zabraniti zapošljavanje svima koji se tako prezivaju?", kaže dr. Ninčević.

Prijava za prijavom: Ravnateljica Zavoda u Krim policiji kao kući

Ova prijava inače nije prva radi koje je morala u policiji davati iskaz.

"Osjećam se kao kući u krim policiji. Nema mjeseca da ne stigne makar jedna prijava. Tražila sam od Državnog odvjetništva da me izvijeste što je utvrđeno u svim tim slučajevima", kaže dr. Ninčević. 

Ževrnja: Odbacujem ikakvu povezanost

Župan Zlatko Ževrnja kategorički je demantirao da ima ikakve veze sa zapošljavanjem nećakinje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Štoviše, za taj slučaj, kaže, nije ni znao.

"U startu odbacujem ikakvu povezanost. Nastavni zavod ima Upravno vijeće koje je samostalno u radu. Bira ravnatelja te kontrolira njegov rad. Ni na koji način nisam, niti utječem, na njihove odluke. Bez obzira, vjerovali ili ne, ja doista o tom slučaju, ako uopće i je slučaj, saznajem upravo od vas", komentirao je župan Ževrnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.