Šef policije koji je navodno urgirao za Thompsona: Ja sam postupao po zadaćama

Foto: Robert Anic/Pixsell

ANTU BALOVA, načelnika Druge policijske postaje u Splitu, nazvali smo nakon što je Branko Miodrag, predstavnik stanara zgrade na splitskom Žnjanu, u susjedstvu Marka Perkovića Thompsona, ekipi RTL-a izjavio da ga je upravo Balov pozvao i zatražio uklanjanje protupožarnih ljestava koje vode na krov zgrade. A krov, kao što je poznato, Perković koristi kao svoje imanje.

Prema Miodragovim riječima, Balov je rekao da su ga zvale "udruge" i zatražile uklanjanje ljestava. Već danima mediji pokušavaju utvrditi o kakvim se udrugama radi. Uzalud.

>> Thompsonov susjed: Načelnik policije me zamolio da skinemo skale, zvale su ga udruge

Evo što smo čuli od Balova u kratkom telefonskom razgovoru:

"Ma poslušajte vi mene, molim vas. Mene se uvlači u problem, ja ne smin davati izjave bez odobrenja mog načelnika uprave. Ja sam državni službenik, imamo odnose s javnošću. Ja vas samo molim da me ne pitate ako znate da ne smin odgovorit'. Tako sam odgovorio Danki Derifaj, govoreći joj da me ne uvlači u probleme. Ona je to pretvorila u drugu rečenicu, a koja je išla njoj u korist. Ja vam kažem da ne smin davat' izjave po pitanju predmeta koji su u tijeku. Je l' to u redu? Imate glasnogovorništvo, javite se njima, naša kolegica Antonela Lolić će vam sve lipo potanko objasnit', i to vrlo rado. Ne znam zašto se ne javite njoj.

Zato što ste vi izravno prozvani.

Nisam ja prozvan, ja sam postupao po zadaćama, ja nisam radio ništa privatno, radio sam sve po službi, sve što su mi dali moji rukovoditelji, znači ja nisam prozvan. On tamo samo se pita zašto ga je policija pozvala. Ja nisam radio ništa što nisam smio ili za što netko nije znao. Nisam ja privatni istražitelj za Marka Perkovića Thompsona, ja čovika nikad u životu nisan vidija, osim šta sam ga čuja na koncertu. Ne znam zašto mislite da sam postupa privatno? Nisam privatno, postupa sam službeno, sve ono šta sam dogovorio sa svojim rukovoditeljima, način da bismo prevenirali ostala protupravna ponašanja. I sad je to nekakvo prozivanje. Ja se ne osjećam prozvanim, ja mislim da radim svoj posal, iskreno i pošteno, kao i svih 30 godina dosad. Je l' to u redu?

Spominjali ste udruge...

Ja ništa nisam spomenuo, čime je to dokazano da sam ja spomenuo udruge? Tko je to reka'? Ja 30 godina radim za ovu državu i za ovaj narod, ako čovik kaže nešto, ja ne uzvraćam na to, ja sam naučio da ne smin uzvraćat.

Znači, niste spominjali udruge?

Ne spominjem ja nikoga, ja sam profesionalac 30 godina, kažem vam, a vi sad mislite što hoćete. A za sve što vam treba, molim vas, obratite se glasnogovorništvu".

Poslušali smo Balova i kontaktirali s policijom. Evo odgovora Policijske uprave splitsko-dalmatinske:

"Ova policijska uprava Vas obavještava da među suvlasnicima navedene nekretnine već neko vrijeme postoje narušeni međuljudski odnosi, kao i neriješeni imovinsko-pravni sporovi, a povodom čega nam je podnijet niz prijava. Zbog toga Ante Balov, kao načelnik nadležne policijske postaje, od ranije ima izravan kontakt s uključenim suvlasnicima i svi su službenog karaktera, u smislu utvrđivanja činjenica, provjera informacija i utvrđivanja svih okolnosti, a temeljem prijava koje na različite okolnosti primamo od suvlasnika navedenog objekta.

Policija kaže da se Thompsonova djeca boje da će navedenim ljestvama opet netko doći

U navedenom konkretnom slučaju koji spominjete načelnik Balov jest kontaktirao suvlasnika gospodina Miodraga i zamolio da obave razgovor, dok je gospodin Miodrag predložio da se sastanu u ugostiteljskom objektu, a čemu je udovoljeno. Sadržaj razgovora koji je tada proveden, i to u prisutnosti još jednog policijskog službenika navedene postaje, usmjeren je na provjeravanje činjenica i okolnosti prijava, koje članovi jedne obitelji suvlasnika i dalje podnose zbog uznemirenosti njihovih malodobnih članova, odnosno zbog straha njihove djece da će navedenim ljestvama opet netko doći.

Nakon tri intervencije i dolaska policije na mjesto događaja ovo ljeto načelnik Balov obavio je ovaj razgovor u cilju smirivanja situacije, odnosno prevencije mogućih daljnjih negativnih događaja do konačnog rješenja imovinsko-pravnog spora. U cilju razrješenja ove situacije, što može biti samo sudskom odlukom, policiji ne preostaje ništa drugo već da zatraži angažiranje svih relevantnih dionika, od nadležnih inspekcija do samih suvlasnika, a sa zajedničkim ciljem prevencije daljnjih kažnjivih ponašanja.

Naime, policijska postaja, odnosno ova policijska uprava nije nadležna za utvrđivanje vlasništva niti je rješavanje imovinsko-pravnih sporova u nadležnosti policije, ali je policija dužna odazivati se na intervencije koje zatraže građani te je dužna utvrditi sve činjenice i okolnosti iznijete u tim prijavama radi mogućeg budućeg postupanja ili upućivanja građana na njihova prava."

O sporu oko krova trebali bi se izjasniti sudovi

Zatražili smo dopunu odgovora, jer u ovome nema ni slova o udrugama koje su tražile uklanjanje protupožarnih ljestava. No, ni u drugom pokušaju nismo imali više sreće. Evo što nam je odgovorila splitska policija: "U odnosu na Vaš dodatan upit mislimo da smo Vam u cijelosti pružili odgovore na postavljena pitanja. Naime, naveli smo Vam razloge obavljanja razgovora i time pružili potpun odgovor."

Istina, policijske ovlasti u ovom slučaju nisu prevelike, tu bi nešto trebali raditi državni odvjetnici i sudovi, a njima je, tradicionalno, potrebno mnogo vremena da dostignu radnu temperaturu. Sve to, međutim, nije razlog da policija taji imena udruga koje, navodno, lobiraju za Perkovićevo pravo na krov žnjanske zgrade.

Cijela je afera, podsjećamo, aktualizirana prilogom na RTL-u. Stanari zgrade ispred Thompsonove kuće tvrde da nezakonito koristi krov njihove zgrade kao svoje vlasništvo, a on i njemu bliski mediji tvrde suprotno - naime, da krov jest u njegovu vlasništvu.

Pročitajte više