Splitski kriminalac na slobodi. Ne smije se približiti odvjetniku kojeg je šamarao

Privođenja članova zločinačke organizacije 2019. godine. Foto: MUP

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Splitu pustilo je na slobodu Antu Vučka, člana zločinačke organizacije Željka Rajića. Vučak je proveo devet mjeseci i tri dana u zatvoru zbog iznude splitskog odvjetnika koji ga je svojedobno zastupao, piše Dalmatinski portal

U optužnici stoji kako je Vučak od studenog 2022. do kolovoza 2023. od odvjetnika u tri navrata iznudio 15 tisuća eura. Policiji je sve prijavljeno tek nakon što je Vučak od odvjetnika tražio još 10 tisuća eura u rujnu 2023. u kafiću u Splitu.

Vučak je tada odvjetniku odvalio dvije pljuske te mu zaprijetio da će dobiti po nosu ako mu ne da novac, navodi se u optužnici. Protiv Vučka se vodi i sudski postupak za teška kaznena djela počinjena u sklopu Rajićeve zločinačke organizacije. 

Dobio zabranu prilaska i obvezu javljanja policiji

Vučak je u tom postupku bio maksimalno vrijeme u pritvoru te je pušten na slobodu. Optužbe za iznuđivanje odvjetnika odnose se na razdoblje nakon što je izašao na slobodu. Optuženikovi odvjetnici Boris Majić i Doris Košta upozorili su da njihov klijent boluje od kroničnih bolesti te da bi daljnji boravak u zatvoru doveo do pogoršanja stanja.

Naveli su i kako Vučak nema uvjete za liječenje u okviru zatvorskog sustava. Iako je sudsko vijeće bilo svjesno da se protiv Vučka vodi drugi postupak, odlučilo ga je pustiti na slobodu. Izrekli su mu mjeru opreza zbog koje se ne smije približavati oštećenom odvjetniku na manje od 100 metara.

Dodatno, morat će se svakog tjedna javljati policiji i zabranjeno mu je kontaktirati odvjetnika. Sudsko vijeće ga je pustilo na slobodu samo nekoliko dana nakon što je počelo suđenje u spomenutom slučaju iznude odvjetnika. Vučak se izjasnio da nije kriv. 

Sudac je saslušao oštećenog odvjetnika. Optuženikovi odvjetnici nastojali su dokazati kako su Vučak i odvjetnik bili u izuzetno bliskim odnosima i van poslovnih obveza, pa su tako naveli da su njih dvojica evidentirani tijekom policijske racije u jednom klubu na proslavi odvjetnikovog rođendana. Suđenje se nastavlja krajem kolovoza. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.