Splitski sud povukao tjeralicu, Madunić se vraća u Hrvatsku bez da je odslužio i dana zatvora

Foto: croatia.ch

SPLITSKI Županijski sud naložio je povlačenje tjeralice raspisane za Antom Madunićem, vlasnikom posrnule građevinske tvrtke Virgula i bivšeg konzula RH u Švicarskoj i Njemačkoj. 

Madunić je zbrisao iz Hrvatske kada se trebao javiti na izdržavanje kazne od godine zatvora zbog prevare obitelji Cuzzi i štete od 140 tisuća eura. Kada je postalo jasno da se do Madunića neće moći, jer ima dvojno državljanstvo, BiH je ustupljen kazneni progon.

Platio zatvorsku kaznu

U Livnu je osuđen na godinu dana zatvora, presuda je postala pravomoćna, no Madunić nije odslužio ni dana zatvora već je kaznu platio, što se u BiH može. Po 100 KM za dan zatvora, sve skupa 36 tisuća KM, nekih 18 tisuća eura.

Kazneni postupak ustupljen je BiH uz ogradu da se ne može izreći uvjetna kazna zatvora ili omogućiti plaćanje zatvorske kazne. Branitelj Nediljko Ivančević tvrdi da je to ispoštivano jer je Maduniću omogućeno da plati u postupku izvršenja kazne zatvora, a ne samog suđenja. 

U svakom slučaju, od suda u Livnu dobio je potvrdu da je kazna izvršena, što je bilo dovoljno da se povuče tjeralica raspisana zbog bijega od služenja zatvorske kazne.

Madunića čekaju još dvije optužnice

Madunić se tako vraća u Hrvatsku i sprema se suočiti s još dvije optužnice za prevare kupaca stanova i štetu od 1,6 milijuna eura te višemilijunsku štetu u firmi Virgula. Sudac Slavko Lozina zadužen je za te predmete koji će se spojiti. Lozina je od suda u Livnu neformalno zatražio informacije što je s Madunićem i kakav je njegov status. Od Državnog odvjetništva zatražit će mišljenje je li potrebno raspisivati novu tjeralicu. 

Madunić je zbog prevare obitelji Cuzzi, kojima nije vratio 140 tisuća eura za stan, nepravomoćno bio osuđen na dvije godine zatvora, a sud ga je obavezao i da vrati novac. Vijeće Županijskog suda u Splitu spustilo je kaznu za godinu zatvora, a iz presude ispustilo obavezu vraćanja novca, jer je već donijeta presuda da to mora učiniti tvrtka Virgula, koja je, međutim, otišla u stečaj sa višemilijunskim dugovima. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.