Sprema se optužnica protiv izraelskog premijera, on tvrdi da se vodi hajka protiv njega

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu već je mjesecima pod pritiskom zbog istrage o mitu, prevari i zlouporabi položaja, a prema posljednjim vijestima, optužnica je samo pitanje dana.
 
Sam Netanyahu, u svom video-obraćanju na Facebooku u srijedu navečer, priznao je kako su aktualne vijesti da se policija sprema preporučiti podizanje optužnice protiv njega točne. Policijski glasnogovornik Mickey Rosenfeld također je potvrdio da se “sprema konačni zaključak” u tim istragama.
 
No dugogodišnji izraelski premijer, kojem upravo traje četvrti mandat, odlučno poriče svoju krivnju. “Kvalificirani pravni stručnjaci doći će do zaključka o jednostavnoj istini. Nema ničega”, kaže Netanyahu, kojeg je, kako izvještava CNN, policija ispitala već sedam puta dosad. 
 
“Preporuke (za optužnicu) će doći. Natpisi koji kažu ‘Netanyahu je kriv dok mu se ne dokaže da je nevin’ će doći. Bit će neprikladnog pritiska, to će isto doći”, dodao je Netanyahu, nastavljajući sa svojom retorikom o političkoj hajci koja se navodno vodi protiv njega. 
 
Skupocjeni pokloni, pozitivno izvještavanje u novinama, njemačke podmornice...
 
No o čemu je zapravo riječ? U središtu afere dva su policijska slučaja, tzv. Slučaj 1000 i slučaj 2000, u kojima je izraelski premijer osumnjičenik. U slučaju 1000, Netanyahua se sumnjiči da je primio raskošne poklone od stranih biznismena, prvenstveno židovsko-američkog producenta u Hollywoodu, Arnona Milchana, koji mu je slao skupocjene cigare i šampanjac, što mu je ovaj navodno uzvraćao političkim uslugama.
 
Slučaj 2000 je mnogo ozbiljniji - prema transkriptima snimljenog razgovora koji su procurili u izraelske medije, Netanyahu se dogovarao s Arnonom Mozesom, vlasnikom jedne od najvećih izraelskih novina, Yedioth Ahronoth, da njegove novine ublaže svoje kritičko izvještavanje o njemu, za što bi on zauzvrat ograničio opticaj glavnih konkurentskih novina. 
 
Još jedan slučaj pod kodnim brojem 3000 obuhvatio je mnoge bliske Netanyahuove suradnike zbog sumnje na korupciju pr kupovini njemačkih vojnih podmornica, ali on sam nije imenovan kao osumnjičenik u tom slučaju. 
 
 
Izraelci mjesecima na ulicama traže "Bibijevu" ostavku 
 
A da Bibi, kako ga odmilja zovu njegovi pristaše i kolege političari, ipak ima razloga za brigu, sugerira pristanak njegovog bivšeg šefa ureda da svjedoči protiv njega. Harrow je pristao biti svjedok pokajnik u sklopu nagodbe na vlastitom suđenju za prevaru i zloporabu položaja u zasebnom slučaju. 
 
Izraelci neskloni ovom desničarskom premijeru već mjesecima izlaze na ulice tražeći njegov odlazak. Prosvjedi su se uslijed novih vijesti intenzivirali, a prosvjednici traže da u slučaju podizanja optužnice Netanyahu smjesta da ostavku. Ali on ne želi ni čuti za to i uzvraća verbalnim napadima na oporbu, medije, policiju, sudove i sve ostale koji su, kako tvrdi, uključeni u veliku političku hajku koja se protiv njega vodi jer ga ne mogu smijeniti na izborima. 
 
Procurila snimka na kojoj se njegov sin hvali namještenim poslovima u milijardama
 
Bude li optužen, pa čak i osuđen za korupciju, Netanyahu neće biti prvi izraelski premijer kojemu se to dogodilo - bivši premijer Ehud Olmert osuđen je 2014. na 19 mjeseci zatvora zbog mita i zloporabe položaja. 
 
A sumnju na Netanyahuovu korumpiranost posebno je potakla audio-snimka njegovog sina, koji se u razgovoru s prijateljem, sinom izraelskog plinskog tajkuna Kobija Maimona. “Brate, moj tata je tvom tati osigurao posao od 20 milijardi $ a ti mi ne možeš dati 400 šekela”, govori 26-godišnji Yair Netanyahu Maimonovom sinu ispred striptiz-kluba u Tel Avivu, tražeći natrag novce koje mu je navodno posudio za prostitutku, dok se u pozadini čuje smijeh. Snimka je procurila u javnost početkom godine. Netanyahu je i tada odgovorio na skandal tvrdnjom da se radi o političkom "lovu na vještice" protiv njega.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.