Srbija i Kosovo danas u Bruxellesu započinju nove pregovore o normalizaciji odnosa

Ilustracija: EPA

SRBIJA i Kosovo započet će u danas Bruxellesu nove pregovore o normalizaciji narušenih odnosa nakon dugog zastoja, no na putu rješavanja međusobnih sporova stoje brojne prepreke.

Glavni problem je teritorijalni jer Beograd odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo te nakon rata prije više od dva desetljeća Srbiju i Kosovo i dalje muče nerazriješena pitanja koja prijete destabiliziranjem tog dijela jugoistočne Europe.

U ratu između srpskih snaga i etničkih Albanaca poginulo je oko 13.000 ljudi, većinom iz redova kosovskog albanskog stanovništva.

Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine 

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i do sada je tu novu državu priznalo oko 100 zemalja, uključujući SAD i Europsku uniju. No, glavni srpski saveznici Rusija i Kina je osporavaju i priječe pristupanje Kosova Ujedinjenim narodima.

Dvije strane već deset godina vode pregovore pod okriljem EU-a, no napredak je zanemariv.

AFP podsjeća da je 2013. zaključen cijeli niz sporazuma koji još uvijek nisu u potpunosti provedeni. 

Posljednji pregovori propali 2018.

Posljednja runda pregovora propala je 2018. nakon niza diplomatskih prepucavanja poteza u stilu "milo za drago".

No, nakon prošlotjednog virtualnog koji su organizirali dužnosnici EU-a, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i novi kosovski premijer Avdullah Hoti konačno će se poslijepodne naći u četiri oka.

Bit će to prvi sastanak dviju strana od proljeća 2019., tj. neuspjelog samita Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija u Berlinu.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.