Srbija je uz Rusiju i Bjelorusiju najmanje demokratska država Europe

Foto: EPA

PREMA podacima iz raznih istraživanja koje je prikupila internetska stranica Our World In Data, čije podatke koriste najbolja sveučilišta na svijetu (Harvard, Stanford, Cambridge, Oxford...), Srbija je najmanje demokratska država Europe nakon Rusije i Bjelorusije.

Podaci su podijeljeni na pet mjerila demokracije: elektoralna demokracija, liberalna demokracija, participativna demokracija, deliberativna demokracija i egalitarna demokracija. Prema svakom mjerilu rezultat je isti, a to je da nakon Rusije i Bjelorusije Srbija ima najslabije demokratske institucije.

Stanje u Srbiji po pitanju demokracije naglo se pogoršava od 2003., pokazuju podaci. Posebno oštar pad prema svim mjerilima se bilježi od 2012. Srbija je tako od situacije da po demokratskim standardima nadilazi susjednu Crnu Goru, BiH i Makedoniju došla do toga da je sve bliže demokratskim standardima Rusije i Bjelorusije.

Dio je to globalnog trenda, postupnog slabljenja demokracije u svijetu. Mnoge zemlje, među kojima je Hrvatska, bilježe slabljenje demokratskih institucija i pravila zadnjih nekoliko godina. Ali Srbija je u tom smislu jedan od predvodnika.