Srbija ostaje bez HRT-a?

ZBOG nereguliranih autorskih prava mnoge TV postaje iz regije mogle bi biti isključene iz kabelskog sistema. Uskoro bi Srbija mogla ostati bez Hrvatske radio-televizije, Nove TV i RTL-a te bez nekih programa iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kazao je Goran Karadžić, zamjenik Savjeta Republičke radiodifuzne agencije.

On objašnjava da se u kabelskom sistemu u Srbiji emitiraju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju pa je neophodno u što kraćem roku donijeti pravilnik kojim će se to regulirati, piše B92.

"Zakonom o javnom informiranju uveden je registar javnih glasila, u kojega se ne može upisati nitko tko nema dozvolu. Zbog toga ćemo biti prisiljeni u kratkom roku izdati dozvole za kabelsko emitiranje, kako Zakon o radiodifuziji predviđa, a za što je neophodno uvođenje pravilnika", objašnjava Karadžić.

Za vrijeme emitiranja programa bez autorskih prava moguće zatamnjenje ekrana

Janos Roemer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću kaže da HRT ne može dopustiti da se tereti zbog ilegalnog korištenja sadržaja koji su na njihovim programima, a čiji oni nisu vlasnici.

"Uvijek tražimo da se pitanje autorskih prava regulira. Svijesni smo posebnog interesa građana Srbije za našim programima i da reguliranje prava ne mora nužno značiti i isključivanje programa u cijelosti. Sve zavisi od toga kako pojedini kabelski operater ugovori s nadležnom institucijom u zemlji u kojoj djeluje, odnosno kako regulira autorska prava s vlasnicima, naravno u opsegu mogućnosti koje pruža zakonodavstvo. Ako ima dokaze da su prava regulirana, HRT kabelskom operateru ne uskraćuje uključivanje programa ", rekao je Roemer.

Damir Hajduk, član Vijeća za elektroničke medije u Hrvatskoj rekao je da je rješenje ovog problema, moguće zatamnjenje ekrana u trenutku kada se emitira program za koji nisu regulirana autorska prava, što već postoji kao praksa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.