Sve je jasnije da je Beograd povezan s teroristima. "Vučić regiju gura u rat"

Foto: EPA, Facebook, Miloš Tešić/ATA Images/PIXSELL

Iza sukoba na sjeveru Kosova, koji podsjeća na oružanu pobunu i u kojem je poginulo četvero ljudi, stoji Milan Radoičić, tvrdi kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja.

Dvije optužbe su ključne

Radi se o ozbiljnoj optužbi koja seže sve do službenog Beograda - Aleksandra Vučića osobno. Uz to, ključna je još jedna optužba Svećlja u kojoj navodi da je zaplijenjeno oružje srpske vojske. Ako se to pokaže točno, Vučić bi se mogao naći u velikim problemima.

>> Vučića bi njegov šljam mogao skupo stajati

Jasno je da je sve to trenutno samo optužba, ali i da sve navedeno neće biti teško dokučiti. Činjenica je da Radoičić usko surađuje s Aleksandrom Vučićem i da je potpredsjednik Srpske liste koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

Naravno, treba dokazati kosovske optužbe, ali sve upućuje na to da je Radoičić Vučićev čovjek za prljave poslove na Kosovu. Srpska lista je najveća stranka kosovskih Srba i ima svih deset mandata u Skupštini namijenjenih Srbima. Usko je povezana s vladom Republike Srbije, koju vode narodnjački SNS i predsjednik Aleksandar Vučić.

Olenik: Vučić ne nudi jeftini parizer, on nudi nove ratove

Ako je srpska politika doista pomagala teroristima, posljedice će biti enormne. Sve i da pomoć nije išla izravno, problem svejedno postoji jer srpska politika očito ohrabruje i stvara ljude poput Radoičića. O mentalitetu srpske vlasti govori i proglašenje Dana žalosti zbog poginulih terorista. U svakom slučaju, ova priča ne može zaobići Aleksandra Vučića.

"Mislim da je jasno kako Vučić na sljedećim izborima ne nudi jeftiniji parizer, to je samo priča. On nudi nove ratove, nove žrtve, novu bijedu i nove poraze. To treba doći do građana Srbije", rekao je za Index Aleksandar Olenik, dugogodišnji kritičar režima Aleksandra Vučića i zastupnik Narodne skupštine Srbije s liste "Zajedno za Vojvodinu".

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko za Index je rekla da se ovaj napad mogao očekivati prema ponašanju Beograda posljednjih nekoliko mjeseci.

"Grafiti 'Kad se vojska na Kosovo vrati' kao najava preplavili su ne samo Beograd već i unutrašnjost Srbije. Tu je i govor Vučića na Generalnoj skupštini, njegov ton i poruka ukazivali su da se nešto priprema. Beograd je uvijek bio transparentan u svojim namjerama, kao 90-ih kad je krenuo u rušenje Jugoslavije, svaka akcija i namjera bile su najavljene u medijima", objasnila je Biserko.

Takav tim terorista nije lako organizirati

Četiri su osobe poginule u nedjelju u sukobima u selu Banjska, u općini Zvečan - jedan pripadnik kosovske policije albanske nacionalnosti i trojica Srba.

Kosovski policajac ubijen je iz zasjede nakon što su lokalni Srbi kamionima blokirali ceste. Sukobi su nastavljeni tijekom nedjelje, kad je došlo do pucnjave oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba i pronađena ogromna količina oružja, a u tijeku je pretraga još nekoliko prostora.

Evidentno je i da se takva akcija desetaka uniformiranih ljudi, koji su očito obučeni i naoružani oružjem koje ima vojska, ne može tek tako organizirati.

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno oružje vrijedno je pet milijuna eura. "To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina", rekao je.

"Vođa je bio Radoičić"

Dželjalj Svećlja je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi da se na snimci vidi i Milan Radoičić.

 

"Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je.

"Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku", istaknuo je.

Otkrio je kako je bio "plan da 200 potencijalno regrutiranih ljudi idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo".

"Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protutenkovskih mina, više protupješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez s nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz skladišta Srbije", rekao je Svećlja.

Svećlja je danas objavio da je među ubijenim Srbima i bivši tjelohranitelj Aleksandra Vulina, aktualnog šefa srpske Sigurnosno-informativne agencije.

"Jučer smo kroz snimku svjedočili prisustvu glavnog kriminalca i vođe terorističke akcije Milana Radoičića. U međuvremenu, danas je potvrđeno da je jedan od ubijenih, koji je također sudjelovao u tom činu, Bojan Mijailović, tjelohranitelj srpskog šefa BIA-e Aleksandra Vulina tijekom posjete Republici Kosovo 2013. godine", napisao je. 

Milana Radoičića povezivalo se s ubojstvom Ivanovića

Tko je Milan Radoičić? Riječ je o čovjeku sumnjive prošlosti kojeg je Vučić znao javno hvaliti i veličati njegovo srpstvo. Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima.

Svojevremeno je zbog sumnje da je povezan s ubojstvom kosovskog političara Olivera Ivanovića za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je u ožujku 2021. godine povučen bez službenog objašnjenja, piše Nova.rs.

Našao se na tjeralici zbog umiješanosti u slučaj "Brezovica", a sumnjiče ga da je počinio kazneno djelo zastrašivanja svjedoka tijekom kaznenog postupka. U slučaju "Brezovica" pojedince optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni u kojoj nije dozvoljena gradnja. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica koja ih je teretila da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Leasinga. Obojica su 2016. oslobođena ovih optužbi.

Radoičić posjeduje četiri firme u Srbiji. Njegov Inkop je u više navrata bio angažiran na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažirana i tvrtka Granit Peščar, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radoičić. I drugu njegovu tvrtku Novi Pazar Put u više su navrata angažirali država i razni gradovi u Srbiji.

Veselinović, Radoičić i više njihovih firmi prvo su se našli pod sankcijama SAD-a uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim s međunarodnim organiziranim kriminalom, a nedavno im je i Velika Britanija uvela sankcije. 

Za Milana Radoičića Britanci su naveli da je profitirao od zlouporabe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u svom vlasništvu dodjeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučić hvali njegovo srpstvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više je puta spominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine, pozivajući se na podatke MUP i BIA-e, govorio da Radoičić nije sudjelovao u ubojstvu umjerenog kosovskog političara Olivera Ivanovića.

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima se ne može uvijek ponositi i kojima nitko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice", rekao je Vučić tada za RTS.

"On je danas, jučer, do prije godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovjek broj jedan za obranu Sjeverne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima", dodao je.

Vučić je nakon napada relativizirao događaje. U Srbiji proglašen Dan žalosti

Nakon napada Vučić je relativizirao događaje sa sjevera Kosova, kako to često radi. Odbacivši suodgovornost Beograda, rekao je da su se kosovski Srbi "samoorganizirali" i "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

"Ne želim opravdavati ubojstvo policajca niti je to moguće pravdati. To je za svaku osudu", naglasio je predsjednik Srbije. A onda odmah dodao:

"Jedini krivac, iako ima malo krivnje onih koji mu pomažu u tome, za sve što se događa je Albin Kurti. To je čovjek koji je smijenio Đurića iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vrijeme je provocirao. I žao mi je što je dio Srba na te provokacije nasjeo."

"Albin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovjek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat s NATO-om i to je jedino što radi cijeli dan", poručio je Vučić.

Vučić se više nije oglašavao, ali svakako treba izdvojiti znakovit potez srpske vlade. Kako smo spomenuli, zvuči nevjerojatno, ali proglašen je Dan žalosti povodom smrti terorista na teritoriju druge države. Treba dodati i da nakon masakra u beogradskoj školi u svibnju nije bio proglašen dan žalosti.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u srijedu, 27. rujna, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju počast stradalima na Kosovu i Metohiji", navedeno je u kratkom priopćenju.

Tabloidi o "kosovskim junacima"

Sličan narativ su zauzeli i Vučićevi tabloidi. Alo.rs na naslovnici današnjeg tiskanog izdanja ubijene srpske napadače naziva "žrtvama Kurtijevog terora". Alo.rs već danima ima slične naslovnice. Tako su u jučerašnjem izdanju pisali da "Kurti želi još krvi". Nazivaju ga monstrumom koji "otvoreno najavljuje nastavak terora".

Kurir danas tvrdi da je legaliziran lov na Srbe. "Kurti će udariti još žešće, cilj mu je masovno iseljavanje našeg naroda s Kosova", predviđaju. U jučerašnjem izdanju citiraju neimenovane stručnjake koji smatraju da je "Kurti isključivi krivac za sav kaos na Kosovu i Metohiji". 

Informer danas na naslovnici ima fotografije ubijenih srpskih napadača s naslovom: "Ovo su naši kosovski junaci." Tvrdi se da je riječ o ljudima koji su ustali "protiv jezivog šiptarskog terora i položili život za otadžbinu". "Neka im je vječna slava i hvala", dodaju. 

Vučić po uzoru na Putina i "male zelene čovječuljke"

Izjave Aleksandra Vučića podsjećaju na one Vladimira Putina nakon događanja na Krimu 2014. godine. Vučić je govorio o narodu koji se pobunio i u jednom trenutku naglasio da "svatko može kupiti uniformu i oružje".

To podsjeća na onu poznatu priču o "little green men". Ti mali zeleni čovječuljci su maskirani vojnici Ruske Federacije koji su se pojavili tijekom rusko-ukrajinskog rata 2014. noseći oružje i opremu, ali i zelene vojne uniforme bez oznaka.

U početku je predsjednik Rusije Vladimir Putin govorio da ti ljudi u zelenom nisu dio ruskih oružanih snaga, već skupine lokalne policije koja je zaplijenila njihovo oružje od ukrajinske vojske.

U ožujku 2014. Putin je nastavio tvrditi da nije bilo unaprijed planirane intervencije, već da su "teško naoružane, čvrsto koordinirane skupine koje su zauzele zračne luke i luke na Krimu na početku upada – bile samo spontane samoobrambene skupine koje su svoje uniforme ruskog izgleda nabavile u lokalnim vojnim trgovinama".

Vučićev istup o pobuni na Kosovu nedvojbeno podsjeća na Putinove riječi.

Srbija ima kredibilitet na Zapadu. Dokad?

Treba spomenuti i aspekt Zapada i Srbije. Srbija ima kredibilitet na Zapadu. Zapad Srbiju donekle pritišće, kako oko Kosova, tako i oko rata u Ukrajini, odnosno neuvođenja sankciji Rusiji, ali ipak postoji određeno povjerenje.

CNN je nedavno objavio tekst koji kritizira zapadnu politiku prema Srbiji pod Aleksandrom Vučićem.

"U vremenu Vučićeva izbora 2020. rečeno nam je: 'Samo čekajte do kraja izbora, odjednom ćete vidjeti kako će postati itekako prozapadno i europski orijentiran.' To se nije dogodilo. Rečeno nam je da će se pridružiti sankcijama i zaista pridružiti našoj strani. Nije se dogodilo.

Rečeno nam je da se neće pridružiti Rusiji. Potpisao je sigurnosni ugovor s Putinom u rujnu. Svaki put iznova Vučić se smije u lice Zapada. Kad god pitam zapadne dužnosnike zašto dopuštaju da ih Vučić izigrava, oni tvrde da je on najbolja opcija", rekla je britanska parlamentarna zastupnica Alicia Kearns za CNN.

Nakon događanja na sjeveru Kosova i Jasmin Mujanović, bosanskohercegovački politolog, komentirao je odnos Zapada prema Rusiji.

"Njemačka i EU također imaju svoju ulogu u mirovnom procesu na zapadnom Balkanu. Nepostojanje formalnih sankcija protiv Vučića ili njegovog podčinjenog Dodika, međutim, sugerira da ni Berlin ni Bruxelles svoju odgovornost ne shvaćaju vrlo ozbiljno - samo ohrabruju Vučića i ostale", napisao je.

Olenik: Režim je aktivno sudjelovao u sukobu, to nam govore dokazi

Odvjetnik Olenik rekao nam je kako je očito da službeni Beograd stoji iza sukoba na Kosovu.

"Prvo, Služba državne bezbednosti trebala bi spriječiti ovako nešto, naoružavanje Srba na Kosovu i sam sukob. A ne samo da to nije spriječila nego je aktivno sudjelovala u naoružavanju tih terorista. Kako god pogledate, Srbija je odgovorna.

Ili je odgovorna tako što je aktivno pomagala teroriste ili tako što ništa nije učinila da to spriječi. To je manje loše, ali dosta problematično jer govori o cjelokupnoj politici prema Kosovu. Na osnovu svih dokaza rekao bih da je režim aktivno sudjelovao u cijeloj priči.

Čini mi se da je plan bio da se otvori sukob koji bi duže trajao i onda bi se umiješala srpska vojska pa bi došlo do većeg sukoba. Ne postoji drugi razlog za ovu umiješanost, nego da dovede do većeg sukoba", rekao je.

"Sad će krenuti propagandna mašinerija"

Znakovita je, dodaje Olenik, Vučićeva trenutna tišina.

"On smišlja što reći. U prvom je obraćanju bio vidno rastrojen, samo je oprao ruke od svega, skidao odgovornost sa sebe. Sad se ponaša kao da je uhvaćen u laži pa smišlja što reći u smjeru kontrole štete. Za očekivati je da će proraditi i propagandna mašinerija", dodao je.

Dotaknuo se prošlih izbora.

"Nakon prošlih izbora, nakon agresije na Ukrajinu, politika Vučića je bila mir, stabilnost i sigurnost, sad je pokazao pravo lice s tim što cijelu regiju, ne samo Srbiju, gura u rat. Politika koju on vodi 12 godina mora dovesti do ovoga. Ne može dovesti do sporazuma. To je politika koja dovodi do rata. To je očito", rekao je.

"Sad je jasnije zašto je ubijen Oliver Ivanović"

Upitali smo ga što misli o tome što je sada proglašen Dan žalosti, a nije bio proglašen nakon masakra u školi.

"Još bolja vam je usporedba što dan žalosti nije proglašen nakon ubojstva Olivera Ivanovića. To je još bolji primjer. On je vodio jedinu građansko orijentiranu partiju kosovskih Srba koja nije bila kontrolirana od Beograda.

Vidimo kako rade oni koje vode Srpsku listu. Pa može onda biti i jasnije zašto je ubijen Oliver Ivanović i zašto onda nismo imali dan žalosti", kazao je.

Pitali smo ga više oko odnosa Vučića i Radoičića.

"Ono što znam je da Vučić javno staje na njegovu stranu, dovodi ga u skupštinu, na sastanke. On provodi i izvršava naredbe Aleksandra Vučića. Što god radi, on to radi u ime Vučića", dodao je.

Može li Srbija izgubiti potporu Zapada?

"Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu. Dolazi naplata s kamatama. Samo što neće toliko platiti Vučić i njegov režim, nego narod. Već se spominju sankcije EU. To je realan scenarij. Mislim da sad ulazimo u dane kad će se početi objavljivati dokazi oko Vučićeve umiješanosti u incident na Kosovu", zaključio je Olenika.

Biserko: Zapad ovo više neće tolerirati

Biserko je za Index dodala da je ova operacija, bez obzira na to tko je za nju iz Beograda direktno odgovoran, prešla crvenu liniju koju Zapad više neće tolerirati.

"Ovu situaciju nije isprovocirao Kurti, kako u Beogradu većina komentira. Naprotiv, on je pokazao zrelost, a kosovska policija profesionalnost", rekla je Biserko.

Istaknula je da međunarodna zajednica predugo tolerira Vučićevo ponašanje i njegove prijetnje susjedima, koje su svakodnevne i koje su neminovno vodile u sukob.

"Beograd je vrlo dobro razumio zapadnu politiku appeasementa, koja u suštini favorizira Srbiju kao vodećeg regionalnog igrača na štetu njenih manjih susjeda i predstavlja dugoročni izvor tenzija u regiji zbog aspiracija Beograda.

Međutim, ta politika nije i vjerojatno neće motivirati Srbiju da se okrene Zapadu. Naime, Srbija nije prihvatila novu realnost u regiji ni međunarodno priznate granice i na djelu je pokušaj revizije poraza", smatra Biserko.