Srpska elita u Hrvatskoj: Damir Fazlić nastavio ljetovanje u Hvaru na jahti Vojina Lazarevića

DAMIR FAZLIĆ, savjetnik albanskog premijera Sali Berishe i negdašnjeg bosanskog premijera Edhema Bičakčića te poslovni partner Hrvoja Petrača, umiješan u čitav niz korupcijskih skandala u Bosni, Albaniji i Srbiji, nije se previše smeo jučerašnjim nezgodnim slijetanjem na brački aerodrom.

S beogradskim odvjetnikom Ivanom Zogovićem u Bolu se ukrcao na jahtu Vojina Lazarevića, Crnogorca iz Kotora, vlasnika tvrtke Rudnap, koja je godinama Hrvatskoj prodavala (pre)skupu struju, što je i predmet istrage Uskoka u slučaju protiv predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka. 

Cijelo društvo zaputilo se na Hvar. Pristali su danas u uvali Ždrilac pred restoranom Patak na otočiću Marinkovac na Paklenim otocima.

Da nije bilo nesreće Cessne srpskog avioprijevoznika Princ Aviation, možda se nikad ne bi ni doznalo kakva elita ljetuje u Hrvatskoj.

Uhićen zbog Đinđićevog ubojstva

Fazlić, rođeni Višegrađanin, nećak Jovice Stanišića, ozloglašenog šefa SDB-a iz doba Miloševićeve diktature, izbjegao je za rata u Bosni u Veliku Britaniju. Dobio je njihovo državljanstvo. U domovinu se vratio za mandata premijera Bičakčića, koji ga uzima za savjetnika. Niz Fazlićevih poslova istražuje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a Fazlića su svojedobno uhitili i ispitivali zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića. Dok je Hrvoje Petrač bio u bijegu, s njegovom suprugom Alicom osnovao je tvrtku sa sjedištem u Sarajevu.

Fazlić je umiješan i u sumnjivi posao s informatičkim opremanjem albanskih škola. Pošiljku računala početkom prošle godine zaplijenile su talijanske vlasti u luci Taranto. Ispostavilo se da se radi o krivotvorenoj robi.

Fazlić sredio sastanak Berishe i Lazarevića i ponudu jeftiniju za sedam eura

Fazlić se hrvatskoj policiji predstavio kao engleski državljanin, predsjednik društva Atlantic Energy iz Washingtona. Eto, kad je energija u pitanju, sigurno će naći zajednički jezik s Crnogorcem Lazarevićem, savjetnikom bivšeg premijera Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Lazarević je zgrnuo milijune u unosnim poslovima s HEP-om i Mravkom, no Hrvatska mu nije bila jedino izvozno tržište.

Prije tri godine u Albaniji je buknula velika afera kad je prekinuta nabava struje od talijanske kompanije AEM. Novi igrač na tržištu postao je upravo Lazarevićev Rudnap. Premijera Berishu napali su zbog korupcije, a nema nikakve sumnje da je u pronalasku novog strateškog partnera albanske elektroprivrede ključnu ulogu odigrao upravo - Fazlić, koji je posljednjih pet godina desna ruka premijera Berishe. Ugovoru je prethodio tajni susret Berishe i Lazarevića. Sumnja se da se radilo o dogovorenom natječaju, jer je Rudnapova ponuda od talijanske bila jeftinija - sedam eura.

Lazarević je rat na Balkanu izvrsno iskoristio. Pisalo se o njegovom švercu nafte i cigaretama te financiranju Željka Ražnatovića Arkana, Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića. Američka CIA i njemački BDN istraživali su ulogu tvrtke Rudnap u Miloševićevoj suradnji s Libijom i Iranom...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.