Srpska vlada: Hrvatski šovinistički udžbenici uče djecu da su Srbi teroristi

Foto: Školska knjiga

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA Srbije ocijenilo je kako se u hrvatskim udžbenicima veliča uloga ustaša te poriču zločini nad Srbima, kao i da predstavljaju reviziju povijesti te poricanje krvavih zločina, piše Blic.

Iz resornog ministarstva Srbije podsjetili su kako su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Hrvatskoj i "Školska knjiga" iz Zagreba odobrili izdavanje tri priručnika za povijest u kojima se veliča ustaški pokret.

Kako prenosi Blic, u priručnicima se poriču zločini NDH, a u izdanju kuće "Duden" uz pojam "ustaša" stoji objašnjenje da je to "hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv srpskog centralizma", rekli su iz srpskog ministarstva vanjskih poslova za "Večernje novosti".

Šovinistički udžbenici

Prema evidenciji resornog ministarstva, od 2013. do 2015. godine u Hrvatskoj su zabilježena 53 incidenta koja imaju nacionalnu konotaciju i upereni su protiv Srba - od govora mržnje i zastrašivanja, pa sve do otvorenog linča nad Srbima koji su se opredijelili da tamo žive, piše Blic.

Srpski stručnjaci, od kojih je ministarstvo tražilo mišljenje, piše Blic, tvrde kako školski priručnik "Domovinski rat" posjeduje snažan indoktrinacijski smisao te da je šovinistički, jer su u njemu "Srbi označeni kao agresori, teroristi i ekstremisti".

Povjesničar Čedomir Antić kaže kako se u priručniku ponovno znanstveno neutemeljeno provlači ideja "velike Srbije", gdje je Srbija predstavljena kao nacistička Njemačka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.