Srpski državljanin poziva na napade u Njemačkoj: "Sulejman ide u najviši krug raja"

Screenshot: YouTube

Njemačke službe identificirale su muškarca koji je, poslije krvavog napada u Mannheimu, slavio taj zločin na društvenoj mreži TikTok, doznaje tjednik Spiegel. Radi se o srpskom državljaninu Muhamedu R. (35), rođenom u Prištini na Kosovu, navodi Spiegel.

On je u jednominutnoj snimci na njemačkom jeziku rekao da je ubojica iz Mannheima "uzor" i da će otići u "najviši krug raja". Pozvao je na nove napade, piše Deutsche Welle.

Napad koji je uzdrmao Njemačku

U Mannheimu je u petak Sulejman A. (25), rođen u Afganistanu, nožem napao organizatore manifestacije antiislamskog pokreta Pax Europa, ranivši više ljudi, uključujući i poznatog kritičara islama Michaela Stürzenbergera.

Potom je nožem zadao fatalni udarac u vrat policajcu Rouvenu L. (29) koji je preminuo u nedjelju. Napad je okončan nakon što je drugi policajac pucao u napadača. Čitavo zlodjelo zabilježeno je kamerom mobilnog telefona.

Za sada se nagađa o eventualnim islamističkim motivima napada. Sam ubojica još ne može biti ispitan jer je, zbog prostrjelne rane, u teškom stanju. Napad u Mannheimu osudio je cijeli njemački državni vrh. U Njemačkoj se povela rasprava o islamističkoj prijetnji, kao i o islamofobiji.

Ne zna se gdje je Muhamed R.

Osuđivan je i video koji je Muhamed R. objavio na TikToku. To mu nije prvi put. Kako piše Spiegel, službe već duže imaju na oku ovog čovjeka zbog snimki s islamističkim i antisemitskim sadržajem. Krajem prošle godine je navodno pozivao da se otputuje u Izrael i napadne izraelsku državu.

Rođen je u Prištini, a u Njemačku je stigao kao trogodišnje dijete 1991. godine. Poznato je da je ovdje boravio do 2019. godine, posljednji put u Hamburgu gdje je protiv njega vođen postupak zbog pružanja otpora policiji uz vrijeđanje i nanošenje tjelesnih ozljeda.

Kako dodaje Spiegel, hamburške službe su povele postupak za deportaciju Muhameda R. koji se pak od tada skriva, navodno koristeći lažne identitete. Službe pretpostavljaju da više nije u Njemačkoj, a zabranjen mu je i ulazak u Šengenski prostor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.