Srpski mediji o izborima: Glasači su kaznili SDP koji ne ispunjava svoja obećanja

Foto: Index, Pixsell

UVJERLJIVU pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima danas analiziraju i neki srbijanski mediji. 

BBC na srpskom  u članku pod naslovom "Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Kako je HDZ iznenadio i uvjerljivo pobijedio" piše da se očekivala neizvjesnost, a dogodila jedna od najuvjerljivijih pobjeda HDZ-a. Andrej Plenković je bio neuobičajeno radostan pri govoru u izbornoj noći, u kojem je najavio da će njegova vlada "voditi politiku novog modernog suverenizma". Davor Bernardić, čiji je SDP doživio izbornu katastrofu, poručio je pak da je "spreman da ode".

BBC na srpskom: Kad je Milanović pobijedio Kolindu, mnogi su mislili da je to početak kraja Plenkovića

"Kada je početkom 2020. godine Zoran Milanović porazio kandidatkinju HDZ-a za predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, mnogi su bili spremni kazati da je to početak kraja i vladavine Andreja Plenkovića", piše novinar BBC-ja Srbija Aleksandar Miladinović.

"Ipak, kriza zbog virusa korona promijenila je sve, pa i termin izbora: lider HDZ-a odabrao je da se na birališta ide što prije i - pogodio. Pošto je lider HDZ-a uspio motivirati svoje birače da disciplinirano izađu na glasanje, jasno je da je niska izlaznost rezultat ostanka kod kuće glasača oporbe", zaključuje Miladinović. 

U članku se citira i novinar Večernjeg lista Branimir Bradarić, koji smatra da se Plenković uglavnom uspješno nosio s problemima poput Agrokora, Uljanika i 3. maja, kao i epidemije koronavirusa. 

"On je daleko najprepoznatljiviji političar u Hrvatskoj kome ni na koji način ne mogu parirati Davor Bernardić i Miroslav Škoro", tvrdi također Bradarić.

Plenković manje nametao nacionalne teme, prepustio to Škori

"Primjetno je manje u kampanji nudio povratak na nacionalne teme i odnose, prije svih, sa srpskom zajednicom - bio je to izbor Domovinskog pokreta koji se nadao većem utjecaju u formiranju vlade", dodaje novinar BBC-ja Srbija.

Što se SDP-ove Restart koalicije tiče, zaključuje da će upravo SDP biti taj koji će se morati "restartirati".

"Jasno je da SDP nije stranka koja ispunjava svoja obećanja, to su ljudi prepoznali i kaznili su ih. Ipak, ne veseli nas jačanje HDZ-a i desnice, ali tu smo mi - da stanemo na kraj tim regresivnim politikama, suprotstavimo se napadima na reproduktivna prava žena i antiradničkim politikama koje vodi desnica", kaže za BBC na srpskom jedna od liderki zeleno-lijeve koalicije Katarina Peović iz Radničke fronte.

Rezultat izbora je za BBC na srpskom komentirao i predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac. 

Pupovac: Rezultat povoljan, želimo sačuvati demokratske vrijednosti od desnice

"Ukupan rezultat je za hrvatski politički život povoljniji nego što su neke ankete predviđale jer postoji mogućnost da se nastavi politika koja će očuvati demokratske vrijednosti pred narastajućom ekstremnom desnicom. One su ojačale pa život u parlamentu neće biti jednostavan - čak i ako vlada nastavi politiku očuvanja demokratskog potencijala", izjavio je Pupovac, na čiju daljnju podršku računa HDZ.

"Ukoliko nam se pruži mogućnost, gledat ćemo kako da pomognemo da se politički kurs u Hrvatskoj koji je započeo prije četiri godine nastavi i da se sačuvaju demokratske vrijednosti na koje napadaju različite desne grupacije", jasno iscrtava konture političkog puta svoje stranke Milorad Pupovac.

Uvjerljiv trijumf Plenkovića, debakl favorita i krah Milana Bandića

"Hrvatska u rukama HDZ-a. Pobjednici i gubitnici izbora: Uvjerljiv trijumf Plenkovića, debakl favorita i krah Milana Bandića", piše Blic. U članku se navodi kako su na izborima iz igre “ispali” zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji sa svojom strankom BM365 nije uspio osvojiti nijedan mandat, čak ni u svom gradu, kao i koalicija Dosta pljačke, pa tako u sabor više neće ući ni predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ni Ivan Pernar, koji je sa svojom istoimenom strankom činio dio koalicije.

Ni brojne afere – od Agrokora do nedavnog uhićenja HDZ-ovke Josipe Rimac – nisu mogle spriječiti ovu pobjedu, čak je i pandemija HDZ-u samo išla na ruku, piše Blic.

"Potvrdilo se da su bila presudna dva sučeljavanja"

"Plenković je glavni adut uvjerljive pobjede HDZ-a, najveći gubitnik je SDP", piše Kurir, koji prenosi analizu bosanskog Klixa.

"Rekli su - u krizi se poznaju lideri - i to su potvrdili birači. Imali su lidera, kampanju i odradili do kraja teren. To je sve nedostajalo Restartu i obilo im se o glavu jer su išli 'sigurno'", rekao je Macan za Klix.ba, prenosi Kurir. 

"Po meni, potvrdilo se da su bila presudna dva sučeljavanja između Andreja Plenkovića, koji se pokazao neprikosnovenim političkim liderom u Hrvatskoj u odnosu na Davora Bernardića. Najveće iznenađenje je pak porast koalicije Možemo i Mosta koju su svi otpisivali uoči ovih izbora. Mostu je život udahnuo Mostarac Nino Raspudić pokazujući se političkim kapitalcem. Sada će Plenkoviću biti puno jednostavnije da sastavi novu vladu", komentirao je i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.