Srpski povjesničar: Kako Kosor može usporediti "incident" Vukovar s logorom Jasenovac?

SRPSKI Alo! u tekstu pod naslovom "Kosorova nazvala Srbe ustašama" donosi reakciju povjesničara Predraga Markovića koji smatra da je neumjesna jučerašnja usporedba stradavanja Vukovara s koncentracijskim logorom Jasenovac.

Jadranka Kosor je jučer na obilježavanju proboja logoraša iz Jasenovca kazala da smo nakon 2. svjetskog rata mislili da se zlo koje se dogodilo u Jasenovcu ne može ponoviti, ali su se tada dogodili Vukovar i Srebrenica. Srpski povjesničar Predrag Marković se ne slaže s premijerkinom usporedbom.

"Vukovar je bio incident"

"U komunističko doba su uspoređivali ustaše sa četnicima, poslije toga Bleiburg, gdje su partizani ubijali ustaše, s Jasenovcem, a sada su došli do toga da Vukovar uspoređuju s ovim koncentracijskim logorom, koji je jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata", kazao je Marković i dodao da usporedba ne vrijedi jer je "Vukovar bio incident, a Jasenovac institucija koja je trajala za vrijeme čitavog rata".


Smatra da je premijerka Jadranka Kosor ovakvu usporedbu dala "za potrebe unutarnje politike" te da su za takav odnos dijelom krivi i Srbi "koji se desetljećima nisu bavili Jasenovcem i svojim žrtvama". "Zamislite što bi bilo da se netko usudi Židovima relativizirati Auschwitz", zaključio je Marković.

"Trebala je spomenuti i Oluju"

Direktor Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je kod te izjave u pitanju "čisti revolt i nemoć Jadranke Kosor u vezi s haškom presudom hrvatskim generalima". "Nakon presude Gotovini i ostalima pokušava se dodvoriti biračkom tijelu jer joj je poljuljana funkcija u stranci i u Vladi pa daje neodgovorne izjave u kojima izjednačava Jasenovac s Vukovarom i Srebrenicom, jer u tome vidi 'slamku spasa'", kazao je Štrbac.

Smatra da je Jadranka Kosor usporedila neusporedivo, jer je u Jasenovcu popisano 80 tisuća ubijenih, "a njihov broj je još veći". "Ali ako je već spomenula Vukovar kao simbol stradanja Hrvata i Srebrenicu kao simbol stradanja Bošnjaka, morala je uz njih spomenuti i Oluju koja je po broju mrtvih i etničkom čišćenju strašnija od njih", zaključio je Štrbac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.