Srpski sud rehabilitirao bivšeg premijera Kraljevine Jugoslavije, Dragišu Cvetkovića

OKRUŽNI sud u Nišu rehabilitirao je nekadašnjeg predsjednika vlade Kraljevine Jugoslavije, Dragišu Cvetkovića koji je poznat po tome što je s Ribbentropom potpisao sporazum o pristupanju Jugoslavije tadašnjem Trojnom paktu.

Ovom presudom je poništena odluka Državne komisije kojom je on proglašen državnim neprijateljem, javljaju srpski mediji.

"Na djelu je princip mijenjanja i brisanja povijesti"

"Apsolutno je pogrešna odluka da se rehabilitira netko tko je potpisao Trojni pakt s Hitlerom. Srbija i Srbi polako postaju narod koji se stidi svoje borbe protiv fašista", rekao je Ivica Dačić, srpski ministar unutarnjih poslova.


"Riječ je o očiglednoj kampanji, imamo šefa Sigurnosno - informativne agencije koji se bavi iskopavanjem Draže Mihailovića, a ne bavi se pripadnicima Državne sigurnosti koji su sudjelovali u ubojstvima prije deset godina. Na djelu je princip mijenjanja i brisanja povijesti", rekla je za e-novine Branka Prpa, direktorica Povijesnog arhiva Beograda.

Surađivao s četnicima, živio u Parizu do smrti

Cvetković je 25. ožujka 1941. godine po odluci Krunskog savjeta potpisao sporazum s tadašnjim njemačkim ministrom vanjskih poslova von Ribbentropom o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu.

Uhićen je dva dana kasnije, kao i cijela vlada, u vojnom udaru, a kad je pušten iz zatvora odbio je sudjelovati s Nijemcima. Kasnije je pomagao četnike Draže Mihajlovića dok nije 1944. godine pobjegao iz zemlje u Pariz. Državna komisija proglasila ga je državnim neprijateljem i ratnim zločincem poslije rata, ali mu nikad nije suđeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.