Stanje beba iz Bjelovara nepromijenjeno. Enterovirus vjerojatno unijela majka

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

RAVNATELJ Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac potvrdio nam je kako je stanje beba zaraženih enterovirusom nepromijenjeno. Podsjetimo, jučer je objavljeno kako su slučajevi zaraze enterovirusom otkriveni na odjelu pedijatrije i rodilišta u bjelovarskoj bolnici. 

Epidemiologinja Sanja Smolčić je jučer izjavila kako je oboljelo sedam beba, te da je kod tri već potvrđen enterovirus. Dvije bebe su prebačene u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, pri čemu je jedna beba bila u teškom stanju. 

Virus unijela majka djeteta

Ravnatelj Trupac je za Index rekao kako vjeruju da je enterovirus unijela majka jednog djeteta. Inače, ovo nije jedini slučaj širenja enterovirusa u hrvatskim bolnicama. U utorak je objavljena informacija kako je na Odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom. 

U tom slučaju radilo se o bebama koje su se razboljele 11. i 12. lipnja te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. KB Sveti Duh je u ponedjeljak o situaciji informirao Nastavni zavod Dr. Andrija Štampar te zabranio posjete. 

"Svašta se može dogoditi"

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović je za Index prokomentirao može li enterovirus imati ozbiljne posljedice po zdravlje zaraženih. "Svašta se može dogoditi. Najopasnije je kad se razvije miokarditis, što se dogodilo u slučaju jedne bebe koja je došla kod nas iz Bjelovara", objasnio je. 

Prema Zavodu za javno zdravstvo, enteroviroze su skupina bolesti uzrokovanih enterovirusima koje mogu imati razne kliničke manifestacije poznate pod različitim nazivima ovisno o tome koji organ zahvaćaju. Težina kliničke slike je različita i varira od vrlo blage do izrazito teške. Kakva će klinička slika biti, ovisi o vrsti i količini unesenih virusa kao i o stanju organizma. 

Mnoge infekcije enterovirusima prolaze bez većih posljedica i samoizlječenjem, no zbog svoje učestalosti, opterećuju zdravstvene službe. Ponekad se bolesti mogu javiti i u obliku epidemija, posebice u kolektivima (dječji vrtići, škole, bolnice i sl.), piše na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.