Stanje izbjeglica u Opatovcu: Djeca pothlađena, malaksala, muče ih respiratorni infekti

Foto: FAH

U POSLJEDNJA 24 sata liječnička ekipa u prihvatnom centru Opatovac imala je 231 intervenciju, a kažu kako je to još i dobro jer su ih u najtežim danima znali imati po 500.

Njihova je pomoć izbjeglicama koji prolaze izrazito naporan put itekako važna.

Dolaskom hladnoće i njihovo se zdravstveno stanje pogoršava što nije ni čudno s obzirom u kakvim sve katastrofalnim uvjetima prolaze na putu do boljeg života.

Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

I nakon što ipak većina uspije preživjeti izrazito opasan put u prastarim i prenapučenim barkama po Mediteranskom moru, onda im slijedi kopneni put koji pak nosi druge vrste opasnosti.

Doktorica Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja rekla je kako je zasad u Opatovcu epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

"Nema grupiranja bolesti koja bi nas zabrinjavala. Izbjeglice su u boljem stanju nego prošli tjedan kada je bilo hladno i kada je prevladavalo pothlađivanje svih, a posebno djece.

Sada prevladavaju respiratorni infekti, bolovi sustava za kretanje, malaksalost i umor. U kampu je stalno prisutno 16 zdravstvenih djelatnika i jedan koordinator zdravstvenih službi kriznog stožera Ministarstva zdravlja", rekla je Maja Grba Bujević.

Zdravstvena skrb u privremenom utočištu u Slavonskom Brodu

Dodala je kako je trenutno u pripremi organizacija zdravstvenog sustava u privremenom utočištu u Slavonskom Brodu.

"Tamo smo unijeli poboljšanja na osnovu iskustva iz Opatovca. To će biti bolje za pacijente, a i za zdravstvene radnike koji će tamo raditi. Do sada smo od početka dolaska izbjeglica imali preko 14 100 medicinskih intervencija", za kraj je rekla dr. Grba Bujević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.