Stanje na Islandu i dalje napeto. "Čeka nas teško razdoblje, ne znamo što slijedi"

Foto: X

Islandski predsjednik Gudni Th. Johannesson rekao je u televizijskom obraćanju kako je na poluotoku Reykjanesu, gdje je eruptirao vulkan, započelo teško razdoblje jer se ne zna kako će se stanje razvijati, prenosi agencija France Presse.

Vulkan na poluotoku smještenom na zapadu Islanda jučer je eruptirao drugi put u manje od mjesec dana. Vlasti su nekoliko sati ranije naredile evakuaciju stanovnika ribarskog grada Grindavika jer je niz manjih potresa najavio erupciju. 

Geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson jutros je rekao da se erupcija "značajno smirila” tijekom noći, no da je nemoguće predvidjeti kad će stati. Grindavik, gradić s oko 3800 stanovnika smješten pedesetak kilometara jugozapadno od prijestolnice Reykjavika, već je evakuiran u studenom kad se nakon 800 godina ponovo probudio vulkanski sustav Svartsengi. 

"Još ne znamo kako će se razvijati"

Vulkan je eruptirao 18. prosinca, a lava je tekla suprotno od Grindavika. Stanovnici su se vratili domovima 22. prosinca.

Hitne službe otada grade obrambene zidove, koji su zaustavili velike količine lave iz novih erupcija. U njima nitko nije poginuo, no za jednim radnikom se traga nakon što je navodno pao u novonastali rasjed. "Još uvijek ne znamo kako će se ova erupcija razvijati, no i dalje moramo poduzeti ono što je unutar naše moći”, kazao je predsjednik kasno u nedjelju. 

"Nastavljamo se nadati najboljem mogućem ishodu suočeni s ovim nevjerojatnim silama prirode”, dodao je. 

Island leži na vulkanskom području sjevernog Atlantika te u prosjeku ima erupciju svakih četiri do pet godina. U nedavnom razdoblju najznačajnija je bila ona iz 2010. kad je pepeo u atmosferi iz vulkana Eyjafjallajokulla na nekoliko mjeseci poremetio transatlantski zračni promet. 

Za erupciju koja je krenula u nedjelju se ne očekuje ponavljanje scenarija iz 2010. godine, rekao je glasnogovornik islandske aviokompanije Isavia Gudjon Helgason.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.