FOTO Splitska Stanouprava pozajmila pola milijuna kuna partneru potpredsjednika Nadzornog odbora

Foto: Index

SPLITSKA Stanouprava, gradska tvrtka koja se bavi upravljanjem zgradama, pozajmila je više od pola milijuna kuna tvrtki Jukić dam Danijela Jukića, koji zajedno sa Stipom Mađorom, potpredsjednikom Nadzornog odbora Stanouprave i donatorom pobjedničke kampanje Ive Baldasara, gradi hotel kraj Higijenskog zavoda.

Grade hotel, obnavljaju Turističku palaču

Osnivači su tvrtke Neoplasma koja je navedena kao investitor na gradilištu, dok je Jukić dam izvođač. Hotel se ljetos spajao na kanalizaciju pa je Splićanima tri tjedna bilo onemogućeno korištenje tog dijela Vukovarske ulice, žile kucavice grada.

Jukić i Mađor partneri su i u rekonstrukciji Turističke palače koju je iz trećeg pokušaja na javnom natječaju dobila Mađorova start up tvrtka Valleus. Jukić dam je izvođač radova, a Mađor će Palačom upravljati idućih 20 godina.

Radovi su malo zapeli, Grad je izašao u susret i produžio rok obnove. Jučer smo obišli gradilište oko podneva. I nije baš da se puši od posla. Desetak radnika, par vozila. Jedan je našao vremena da sa terase uživa u cigareti i nezaboravnom pogledu na suncem okupanu splitsku rivu.

U Stanoupravi prosječna plaća 7.800 kuna

O Stanoupravi se u posljednje vrijeme često piše u kontekstu brojnih zapošljavanja. Index je prije pola godine pisao o tome da su iznajmili i poslovne prostorije od gradske tvrtke Čistoća kako bi u njega smjestili novozaposlene.

Među inima, svoje radno mjesto u Stanoupravi pronašli su i supruga gradskog vijećnika Damira Vidoševića i sestra potpredsjednika Nadzornog odbora Mađora.

Radno mjesto u Stanoupravi je izrazito atraktivno jer je prosječna plaća čak 7.800 kuna.

Pozajmica razbijena na tri dijela pa nije morala na Nadzorni odbor

Stanouprava je, kako doznajemo, Jukić damu dala pozajmicu od 570 tisuća kuna, i to u tri navrata tijekom posljednjih pola godine. Tako isparcelizirana pozajmica nije trebala na Nadzorni odbor jer su isplaćivani iznosi manji od 200 tisuća kuna. Sve preko tog iznosa mora na potvrdu pred Nadzorni odbor.

Mađor nam je tako kazao da su informaciju o tome dobili tek naknadno i da on sam nije bio upoznat sa pozajmicom. Kaže da se radi o kamatnoj stopi od šest posto i da misli da novac još nije vraćen.

Stanouprava: Imamo veće benefite od kamata na oročenu štednju

O pozajmici smo pitali i direktora Stanouprave SDP-ovca Marka Šundova. Evo što nam je odgovorio.

"Pozajmice predstavljaju siguran plasman sredstava, a praksa davanja pozajmica strateškim partnerima traje od osnutka tvrtke do danas jer daje veće benefite od kamata na oročenu štednju u bankama. Sukladno pozitivnim propisima, pravo i dužnost svakog trgovačkog društva, pa tako i Stanouprave, jest plasirati slobodna financijska sredstva na način da ostvaruju što bolje benefite i da se oplođuju što više. Jedan od takvih način oplođivanja novca je i davanje pozajmica strateškim partnerima tvrtke, kakav je Jukić dam. Radi se o dugogodišnjem strateškom partneru s kojim surađujemo preko 15 godina. Prati zgrade pod našim upravljanjem na projektu energetske obnove, a kratkoročna pozajmica je bila potrebna zbog kašnjenja isplate bespovratnih sredstava iz Fonda koja su sada isplaćena."

Pokušali smo o svemu popričati sa Danijelom Jukićem, vlasnikom Jukić dama, no nije bio dostupan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.