Stanovnici Havaja koji su preživjeli požar: Umrli bismo da nismo skočili u ocean

Screenshot: Sky News

U požaru na Mauiju poginule su najmanje 93 osobe, što ga čini najsmrtonosnijim šumskim požarom u SAD-u u više od jednog stoljeća.

Mladić s Havaja Noah Tomkinson (19) ispričao je za Sky News kako je s mlađim bratom Milom (13) i majkom bio u Tihom oceanu pet sati dok nije bilo sigurno vratiti se na obalu.

"Da smo prešli cestu i da nismo skočili u ocean, stradali bismo u požaru"

Tinejdžer iz Lahaine rekao je da njegova obitelj danas ne bi bila živa da se nisu držali zajedno. Skupa su bježeći od požara skočili u ocean.

"Stalno smo razmišljali kako nam je pametnije biti pored vode kako bismo, kada stvari postanu jako loše, mogli skočiti u ocean i spasiti se. Tako je i bilo. Da smo prešli cestu, stradali bismo u požaru", rekao je 19-godišnjak za Sky News.

Dok su bili u oceanu, tinejdžeri su se skupili oko svoje majke kako bi je ugrijali. "Mi smo spasili nju, a ona je spasila nas. Da je bilo tko od nas bio sam, mislim da ne bismo uspjeli preživjeti", rekao je Noah.

Nakon što je požar ugašen, obitelj je smatrala da je dovoljno sigurno da se vrati na obalu.

"Kao u ratnom filmu"

Mike i Andreza Cicchino s Havaja također su imali dramatičan bijeg od požara u Lahaini. Par, koji posjeduje tvrtku za čuvanje pasa, ukrcao je pet pasa u kamion kada su vidjeli obližnje kuće u plamenu.

"Bilo je prilično napeto. Ljudi su trčali da se spase, plakali su... Dim je bio gust i nismo znali kamo ići. Hitne službe nisu znale kamo poslati ljude pa su neki od njih ostali zaglavljeni u prometu na blokiranim cestama. Kada su izašli iz vozila, vidjeli su da su okruženi vatrom. Sklonili smo se iza nasipa koji nas je štitio veći dio noći.

Bili smo u oceanu, čak smo se i opekli dok smo bili u vodi. Bilo je trenutaka kada je dim bio malo manje gust pa sam trčao dolje kako bih pomogao drugima. Neke ljude nakon toga više nisam vidio. Bilo je i spaljenih tijela, bilo je kao u ratnom filmu. Izgledalo je kao da je upravo bomba eksplodirala u našem gradu", ispričao je Mike za Sky News.

"Muka od 12 sati"

"Skrivali smo se od vatre i od požara koji se brzo šire. Bilo je trenutaka kada nismo mislili da ćemo preživjeti. Čak smo se onesvijestili samo od udisanja dima. Muka kroz koju smo prošli trajala je 12 sati", kazao je Mike.

"Bilo je užasno. Traumatizirana sam", komentirala je Andreza, koja nije dobra plivačica. Par je uspio spasiti četiri od pet pasa. Vlasti Havaja pozivaju osobe čiji su članovi obitelji nestali da daju DNK uzorke kako bi vlastima pomogle u identificiranju žrtava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.