FOTO Stanovnici splitskog kampusa: Naše kuće se moraju legalizirati

Foto: Index

STANOVNICI iz splitskog kampusa okupili su se danas na parkingu iznad FESB-a. Ljute se na rektora Šimuna Anđelinovića koji je istaknuo primjedbu na Baldasarove izmjene GUP-a. Požalio se kako gube 20 posto površine kampusa.

Problem je ispao zbog vlasnika privatnih kuća koje se nalaze u granicama kampusa. Po zakonu ne bi svoje objekte mogli legalizirati s obzirom da se nalaze u zoni predviđenoj za gradnju fakulteta, a ne kuća. Danas su iznijeli svoje viđenje problema.

"Legalizacijom naših objekata ne oduzima se Sveučilištu nikakvo zemljište jer to nije njihovo, već privatnih vlasnika. Postoje objekti napravljeni još 40-ih godina, čovjek je 70-ih možda napravio kat kuće. Poslije su proglasili javnu zonu i po Zakonu o legalizaciji ti objekti se ne mogu legalizirati.  Sveučilište iznosi netočne podatke, to je samo tri posto površine od zacrtanih kvadrata za izgradnju kampusa. Oni imaju 190 tisuća kvadrata površine", kaže Jure Zec, predstavnik stanara iz kampusa. 

"Ne kočimo razvoj kampusa"

Pozvao se na odluku Gradskog vijeća iz srpnja 2015. godine.

"Na toj sjednici donesena je odluka da se naši objekti legaliziraju i mi inzistiramo na tome. Nismo tražili dodatnu gradnju, nego samo da se objekti legaliziraju. Sutra, kada Sveučilište bude htjelo graditi, oni će isplatiti vlasnike po tržišnim cijenama za zemlju i kuće. Mi ne kočimo razvoj kampusa, Sveučilište i sada može graditi, evo table, sve se tu vidi", pokazao je na obližnju ogradu Zec. 

Imali su neformalni razgovor sa rektorom Anđelinovićem, ali im nije još odgovorio na dopis koji su mu poslali.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.