Reportaža iz oslobođenog Izjuma: Ukrajinci voze ruske tenkove, našli su puno oružja

Screenshot: Twitter

IZGORJELI tenkovi i kamioni ukrašeni ruskim simbolom "Z" leže pokraj ceste, izrovani i crveni od hrđe. Srušeni most prekriven je znakovima koji upozoravaju na mine. Nešto dalje se nalazi olupina automobila koja je ostala uz uništenu benzinsku postaju okruženu ostacima granatiranja. Ovo su znakovi ukrajinske pobjede i, za sada, ruskog poraza, pišu novinari CNN-a koji su prvi međunarodni novinari koji su ušli u grad nakon ruskog povlačenja.

Izjum je sada oslobođen, zajedno s gotovo cijelom regijom Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za CNN. Grad je veliki strateški gubitak za rusku vojsku, koja ga je koristila kao ključnu bazu i rutu za opskrbu svojih snaga u istočnoj Ukrajini, i pokazuje brzinu i razmjere ukrajinske munjevite protuofenzive na sjeveroistoku.

U Izjumu Ukrajinci nastoje zarobiti nekoliko ruskih vojnika koji se još uvijek skrivaju i sve koji su s njima radili tijekom okupacije. Grad također ostaje u potpunoj informacijskoj blokadi, bez telefonskog ili internetskog signala - taktika koju koriste Rusi diljem okupiranih područja.

Sudeći po onome čemu je tim CNN-a svjedočio, lokalno stanovništvo osjeća olakšanje nakon što je grad ponovno u ukrajinskim rukama. Iako su ulice Izjuma uglavnom bile mirne, stanovnici bi se povremeno usuđivali izaći iz svojih domova i mahati vozilima CNN-a ili vojnim kamionima koji su prolazili te se rukovati s ukrajinskim vojnicima.

"Molili smo da nas oslobode bez krvi. Tako je i bilo"

Ali u isto vrijeme gradom još vlada strah od Rusa. Većina stanovnika kojima se CNN obratio bila je previše uplašena da bi slobodno govorila o tome što se događalo posljednjih mjeseci. Jedan par u pedesetim godinama pristao je razgovarati pod uvjetom da im se ne objave puna imena.

Slavili su ukrajinsku pobjedu u gradu, rekao je Valerij, nazvavši je "melemom za dušu". "Molili smo Boga da nas oslobode bez borbe i bez krvi. I tako se dogodilo", rekao je.

Udaljeni zvuk granatiranja stalni je podsjetnik da unatoč impresivnim uspjesima u ovoj protuofenzivi rat još nije dobiven. Mnogi dijelovi Ukrajine još uvijek su u dometu ruskog arsenala teškog naoružanja.

Ali polako Ukrajinci rade na vraćanju Izjuma i drugih ponovno osvojenih teritorija u nešto što bi se moglo nazvati normalnim stanjem.

Tijekom posjeta CNN-a grupa ukrajinskih vojnika trijumfalno je uskočila u tenk koji se dimio. Brzo su ga zakačili za rusko samohodno topničko vozilo, koje su Rusi u povlačenju napustili. Radi se o jednom od najmoćnijih ruskih oružja koje će sada biti korišteno za ukrajinsku protuofenzivu.

Na pitanje je li borba bila teška, vozač tenka je odgovorio: "Ne baš."

Ukrajinci su u bitkama na sjeveroistoku stekli veliku količinu oružja nakon što su ruske trupe ostavile svoja vozila kako bi spasile živu glavu.

Rusi bivšu školu pretvorili u bazu

Jedan od završnih obračuna u bitci za Izjum, prema ukrajinskoj vojsci, dogodio se u bivšoj školi koja je pretvorena u rusku bazu. Rusi su zgradu okružili dubokim rovovima, vrećama pijeska i oklopnim vozilima. Zgrada je sada uništena.

Dalje niz cestu nalazi se zgrada koju su te trupe pokušavale zaštititi: ruski zapovjedni centar, skriven u podzemnom bunkeru ispod napuštene tvornice.

Tu se nalaze redovi školskih klupa s nazivima radnih mjesta - uključujući zapovjednike protuzračne obrane, topništva, obavještajne službe i državne sigurnosti, zajedno s titulama nižih činova poput "dežurnog časnika". U blizini ukrajinske trupe još uvijek pronalaze mine.

Betonska prostorija nasuprot zapovjednog centra služila je kao prostor za spavanje. Improvizirani kreveti su napravljeni od drvenih vrata koja su postavljena na cigle i kanistere. Vojnici koji su se povlačili očito su otišli u žurbi, odjeća, paste za zube i papiri su ostali razbacani po podu i krevetima.

Jedan ukrajinski vojnik pokazao je CNN-u zeleni telefon s rotirajućim brojčanikom koji su vojnici ostavili za sobom. "Ruska tehnologija!" narugao se na engleskom.

"Živjeli su kao svinje"

Stanovnik Izjuma Valerij rekao je da su stanovnici grada bili ljuti na Ruse zbog njihovog ponašanja. "Tamo gdje nije bilo ljudi, sve su pokrali", rekao je Valerij. "Živjeli su kao svinje. Ušli smo u jednu kuću – i svinje bolje žive."

Valerij je rekao da su borbe u Izjumu počele 4. ožujka, kada je osam raketa Grad palo blizu njihove kuće, što je bilo "zastrašujuće", ali srećom ih nisu izravno pogodile. Kuću njihove susjede uništila je jedna od raketa, no ona je preživjela bez ogrebotine.

Rekao je da su ruske trupe koje su stigle u grad početkom rata brzo shvatile da je priča o denacifikaciji Ukrajine laž. "Došao je artiljerac i rekao: 'Oče, spasili smo te od nacista'", rekao je Valerij. "A ja sam im rekao: 'Pokažite mi jednog.'"

Valerij je rekao da je razgovarao s mladim vojnicima na ruskom i pokušao im pokazati da uništavaju nekoć blizak odnos Ukrajinaca i Rusa, posebno u ovom dijelu zemlje koji je tako blizu granice.

"Rekao sam im da su uništili kuću jednog čovjeka, a on je bio iz regije Kursk (Rusija)", rekao je Valerij. "Svi ovdje imaju rođake u Belgorodu (u Rusiji) i drugim gradovima."

Časnici pobjegli, vojnici ostavili oružje

Rekao je da su u jednom trenutku do njega došle ruske izviđačke snage i pitale: "Koga smo došli osloboditi ovdje?"

Ta zbunjenost i osjećaj razočaranja među ruskim kopnenim trupama vjerojatno su bili glavni faktori u njihovom povlačenju iz ove regije prošlog tjedna.

Ali za Putina je opasnije to što se sustav zapovijedanja i kontrole njegove vojske srušio u regiji Harkiv. Visoki časnici su pobjegli iz bunkera, dok su njihovi ljudi u bijegu ostavili teško naoružanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.