Ilčića smo plaćali najviše, a sada Stiera savjetuju mladić iz Bruxellesa i bivši veleposlanik iz Vatikana

Screenshot: Facebook
 
"POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ima dva posebna savjetnika, g. Filip Vučak od siječnja 2017. godine i g. Marka Vidakušića od siječnja 2017. godine te g. Ladislav Ilčić koji je bio posebni savjetnik od prosinca 2016", stoji u odgovoru ministarstva vanjskih i europskih poslova. 
 
Odlazak Ilčića 
 
Naime, ministar Davor Ivo Stier u prosincu je imenovao Ladislava Ilića, ultrakonzervativnog katoličkog aktivista i predsjednika ekstremno desne stranke HRAST, za svog posebnog savjetnika za ljudska prava. Očekivano, to imenovanje izazvalo je bijes oporbe, ljudskopravaških udruga, ali i šire javnosti. Da je Ilčić savjetnik, saznalo se tek početkom veljače. 
 
Ilčić je, podsjetimo, jučer na posebnoj konferenciji za novinare podnio ostavku na mjesto savjetnika ministra zbog kandidature za gradonačelnika Varaždina. Ilčić, koji je iz proračuna primao10 tisuća kuna zbog savjeta o ljudskim pravima, odlučio se na kandidaturu u Varaždinu jer HDZ-ov kandidat po njegovim riječima - ne živi demokršćanim životom. 
 
"On živi potpuno suprotnim načinom života", rekao je Ilčić jučer. 
 
Nezadovoljni s Vučakom zbog Dajle
 
No, ako je Stier već "pogodio" sa savjetnikom za ljudska prava, pitanje je koji su mu ostali savjetnici. 
 
Gotovo 15 tisuća kuna mjesečno izdvaja se iz proračuna kako bi Stiera savjetovao Filip Vučak. Naime, Vučak mjesečno za svoj rad prima 9.000 kuna neto. 
 
Filip Vučak bivši je veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu, a navodno je upravo s njim bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković bio izuzetno nezadovoljan kada je Hrvatska morala s Vatikanom rješavati slučaj Dajla. 
 
Vidakušić učio od Šuice 
 
Vučka je Papa Franjo odlikovao Ordenom velikog križa Reda Pia IX. s lentom, a lenta se dodjeljuje stranim dužnosnicima i veleposlanicima nakon nekoliko godina djelovanja pri Svetoj Stolici. Vučak je poznat i po svom lobiranju da se kardinala Stepinca proglasi svetim te po tome što mu je ukraden službeni automobil Mercedes E200 s diplomatskim tablicama kada je bio na izletu u jednom mjestu udaljenom 30 -tak kilometara od Rima.  Bio je to tada jedini službeni automobil u veleposlanstvu. 
 
Drug savjetnik je Marko Vidakušić  mlada uzdanica HDZ-a iz Pleternice, a bio je asistent europarlamentarke Dubravke Šuice. U Ministarstvo vanjskih poslova stigao je krajem prošle godine i nema iskustva u veleposlaničkim poslovima. 
 
Evo što rade savjetnici 
 
Vidakušić će za savjetovanje primati 6 tisuća kuna neto, odnosno bruto iznos od  9.737,32 kune. 
Ilčića se ipak plaćalo najviše, a primao je u bruto iznosu 16.228,87 kuna. 
 
"Posebni savjetnici bave se širokim spektrom tema, slijedom činjenice da je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Stier na čelu koordinacije za vanjsku politiku, ali ima i lepezu drugih aktivnosti - kao što su primjerice pripreme za uži kabinet Vlade gdje postoji niz pitanja koja se razmatraju i iz djelokruga drugih resora. Za to su potrebne stručne, ali i političke procjene, i u tom segmentu angažirani su posebni savjetnici", kažu nam na kraju iz Ministarstva.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.