Stigla reakcija Siemensa: Sjeverni tok se ranije nije zatvarao zbog curenja ulja

Foto: EPA

CURENJE ulja u motoru u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1, što je Gazprom naveo kao razlog što ni sutra neće pustiti plin Europi tim plinovodom, nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je večeras Siemens Energy.

Gazprom je, podsjetimo, ranije rekao da će plinovod Sjeverni tok 1 ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, produljivši obustavu dotoka plina koja je trebala trajati do subote u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.  

Sad je i Siemens Energy, njemačka kompanija koja pomaže s održavanjem Sjevernog toka, za Reuters poručio da se zbog curenja ulja rad plinovoda obično ne obustavlja. 

"Takva curenja obično ne utječu na rad turbine"

"Takva curenja obično ne utječu na rad turbine te mogu biti popravljena na licu mjesta. To je rutinska procedura u sklopu radova na održavanju", poručio je Siemens. "Ni ranije događaji ovakvog tipa nisu dovodili do obustave plina. Siemens Energy nije trenutačno pod ugovorom za održavanje, ali je u pripravnosti", dodali su iz njemačke kompanije.

"Neovisno o tome, već smo nekoliko puta istaknuli da u kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga postoji dovoljno drugih turbina pomoću kojih Sjeverni tok 1 može normalno funkcionirati", poručuju iz Siemensa za Reuters.