Potvrđen uzrok smrti osmero mladih iz Posušja, ugušili su se

Foto: Osmrtnice.ba

TROVANJE ugljičnim monoksidom uzrok je smrti osmero mladih koji su preminuli u tragediji u novogodišnjoj noći nedaleko Posušja, pokazali su rezultati vještačenja koje je objavilo županijsko, zapadnohercegovačko tužiteljstvo. 

 "Nakon analize krvi utvrđeno je da je kod svih osam osoba došlo do trovanja ugljičnim monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna", rekao je za medije glavni županijski tužitelj Josip Aničić. 

Time su potvrđene pretpostavke istražitelja koje su iznijeli nedugo nakon tragedije kako je u mjestu Tribistovu kod Posušja došlo do gušenja osmero mladih, Mirele Rezo, Stjepana Jukića, Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mie Soldo, Stipe Pavkovića i Marija Pavković. 

Na vještačenje je bio upućen i agregat iz kojega je ispušni plin ugušio četiri djevojke i četiri mladića. Agregat kojim je vikendica opskrbljivana  električnom energijom nalazio se u sporednoj prostoriji iz koje je prozor bio odškrinut prema vikendici. 

Tragedija u kojoj je preminulo osmero mladih ne pamti se u posuškome kraju, te napose u mjestu Rakitnu, otkuda je bilo njih šestero.

Tijela su pronađena oko deset sati

Tijela osmero mladih pronađena su na Novu godinu oko deset sati ujutro. Vijest se odmah proširila cijelim krajem. Kako je ubrzo ustanovljeno, umrli su imali između 18 i 20 godina. Radi se mahom o lokalnim mladićima i djevojkama. Petero ih je studiralo u Mostaru. To je objavio Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru. Na tom su sveučilištu studirali

Žana Pavković – Filozofski fakultet, Stipe Pavković – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Ivan Miličević – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Stjepan Jukić – Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Mia Soldo – Pravni fakultet.

Vlasti Županije Zapadnohercegovačke sa sjedištem u Širokom Brijegu proglasile su trodnevnu žalost, a Vijeće ministara BiH odredilo je da subota, 2. siječnja, bude Dan žalosti. I u Hrvatskoj je zbog nezapamćene tragedije proglašen dan žalosti.

Tuga u cijeloj regiji

Brojne poruke i sućuti upućeni su obiteljima žrtava.

"Teško da možemo iznaći prave riječi utjehe u ovoj nezapamćenoj tragediji i crnom danu za cijelu državu. Ovim putem izražavam najdublju sućut s iskrenim suosjećanjem u vašoj boli i zajedničkoj molitvi da njihove duše pronađu svoj mir i spokoj. Počivali u miru Božjem“, napisao je u brzojavu obiteljima predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Sućut je izrazio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Potresnu vijest o tragediji u kojoj je izgubljeno osam mladih života u Tribistovu kod Posušja primio sam s velikom tugom i žaljenjem. Izražavam svoju najdublju sućut obiteljima, rodbini i prijateljima svih nastradalih djevojaka i mladića", istaknuo je na svom Facebook profilu predsjednik Milanović.

Slično je nešto ranije poručio i Andrej Plenković.

"S nevjericom i velikim žaljenjem primio sam vijest o tragičnom gubitku osmero mladih života u novogodišnjoj noći u Tribistovu kod Posušja. U ovim teškim trenucima za obitelji i prijatelje nastradalih, molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda primite izraze iskrene sućuti", poručio je premijer.