Stiže drastična promjena, DHMZ izdao posebno upozorenje. Cijela Europa je na udaru

Foto: WXCharts

PRED nama je drastična promjena vremena koja stiže tijekom noći.

Sa zapada stiže jače naoblačenje uz kišu, lokalno izražene pljuskove i grmljavinu. Mjestimice se sutra očekuje obilna oborina, većinom na Jadranu i predjelima uz njega. I petak će biti oblačan i kišovit. Lokalno obilna oborina, a uglavnom je u Dalmaciji moguće grmljavinsko nevrijeme, prognozira DHMZ. Za vikend na moru promjenljiva naoblaka i mjestimice može pasti malo kiše, dok će se u unutrašnjosti nastaviti oblačno i kišovito vrijeme. Očekuje se da će se slično vrijeme nastaviti i početkom idućeg tjedna.

DHMZ je za sutra izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme i mjestimice obilnu kišu.

"Promjena vremena neće biti samo kratkotrajna. Obilnijih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom, bit će i u petak, a povremene mjestimične kiše i sljedećih dana, osobito u pretežno oblačnom kopnenom području, u čijim najvišim dijelovima može pasti i malo snijega.

Već u petak ćemo barem ponegdje imati rekordno nisku najvišu dnevnu temperaturu zraka za 13. dan rujna. Osim naglog pada temperature, osjećaj hladnoće pojačavat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na promjenjivo oblačnom Jadranu do subote još jača bura i tramontana", prognozira za HRT Zoran Vakula.

Posebno upozorenje DHMZ-a: Obilna kiša, nevrijeme, osjetni pad temperature i moguće poplave

Državni hidrometeorološki zavod zbog velike promjene je objavio i posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

"Od sutra, 12. rujna 2024., u Hrvatskoj promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature zraka. Duboka i prostrana dolina s hladnim zrakom spušta se od Islanda prema Jadranu donoseći vlagom vrlo bogat zrak s Atlantika. U zavjetrini Alpa formirat će se Genovska ciklona BORIS (ime mu je nadjenuo EUMETNET) koja će se u petak premještati Jadranom.

U petak, 13. rujna 2024., zatvara se visinska dolina, na stražnjoj strani ciklone pritjecat će izrazito hladniji zrak. Kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora nastavit će se i idućih dana, koji će biti umjereno i osobito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature zraka na oko 1.5 km visine za 10-ak °C, koja je u jakoj vezi s prizemnom temperaturom, za posljedicu će imati osjetno zahlađenje u cijeloj zemlji.

Najviše će oborine s ovom ciklonom pasti na Alpama, a u Hrvatskoj će ona biti najobilnija na Jadranu i u predjelima uz njega, mjestimice vrlo vjerojatno i preko 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, često u kraćem vremenu, a moguća je i tuča.

Nepovoljni hidrološki izgledi u Hrvatskoj sljedećih dana

Kao što često napominjemo, vode naših najvećih rijeka Drave, Mure, Dunava i Save nam dotječu iz uzvodnih zemalja (Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Njemačke) te protoci koji dotječu ovise o meteorološkim uvjetima, tj. ostvarenoj oborini u tim zemljama. Bitno je napomenuti kako su te rijeke regulirane brojnim hidroelektranama uzvodno od Hrvatske te svojim režimima rada mogu utjecati na režim dotoka.

Europski centar za srednjoročne meteorološke prognoza (ECMWF) za slivove navedenih rijeka na području uzvodnih zemalja daje visoke izglede za oborine više od 150 mm, što će posljedično uzrokovati velike vode Mure, Drave i Dunava kod nas sljedećih dana. 

Ovaj meteorološki model, zajedno s brojnim drugim ulaznim parametrima, ulazi u LISFLOOD hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) koji ukazuje na značajnu pojavu velikih voda na Dunavu, Muri i Dravi sljedećih dana.

DHMZ u operativnoj hidrološkoj prognozi koristi i vlastite modele koji također ukazuju na velike vode Mure, Drave i Dunava sljedećih dana. Povećan dotok Mure iz Austrije i Slovenije će vrlo brzo doći k nama, od četvrtka navečer do vikenda, s očekivanim maksimumom u ponedjeljak, 16. rujna 2024., no to uvelike ovisi o ostvarenoj oborini u tim zemljama. 

Rijeka Drava na ulazu u Hrvatsku bi mogla početi rasti od petka, kada će rasti i nizvodno, prvo u gornjem dijelu od ušća s Murom, a onda sljedećih dana i dalje nizvodno. Dunav kao naša najveća rijeka započinje svoj polagani ozbiljni porast u Batini, na ulazu u Hrvatsku, već danas, a mogao bi potrajati do početka idućeg tjedna, dok će u Iloku, prema trenutno dostupnim hidroprognozama, početi opadati krajem idućeg tjedna.

Trenutni hidroprognostički materijali ne pokazuju velike vode na Savi, no to nije isključeno ako se ostvari obilna oborina u utjecajnom slivnom području u Sloveniji.

Dunav, Mura i Drava bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava višeg stupnja, što prvenstveno ovisi o oborini u uzvodnim zemljama.

Moguće poplave, jako jugo pa bura

Sukladno meteorološkoj situaciji i prognozi, promjena vremena i obilna intenzivna oborina tijekom sljedeće noći mogle bi uzrokovati bujične i urbane poplave, prvo na krajnjem zapadu (u Istri), a onda sa sutrašnjim razvojem vremena i drugdje uz granicu sa Slovenijom, u Gorskom kotaru i Lici. Obilna oborina prognozirana za petak će također donijeti mogućnost bujica uz cijelu jadransku obalu i zaleđe.

U četvrtak će na Jadranu puhati umjereno, jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Već u noći na petak na sjevernom Jadranu, s odmicanjem središta ciklone prema jugoistoku, okrenut će na jaku buru, a u unutrašnjosti ponegdje na udare jak sjeverozapadni vjetar.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika u Hrvatskoj idućih dana objavljena su upozorenja za potencijalno opasno (žuto) i opasno (narančasto) vrijeme, i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujan vjetar, počevši s prvim satima četvrtka", objavio je DHMZ.

Cijela Europa na udaru. Najavljene ekstremne snježne padaline u Alpama

Na udaru velike promjene je cijela Europa. Ovaj će se tjedan značajna promjena temperature proširiti većim dijelom Europe, zahvaljujući uspostavljenom širokom koridoru ili meridijalnom strujanju od sjevera prema dubokom jugu i Sredozemlju. Od četvrtka do subote jak kontrast između zračnih masa stvarat će frontalni sustav diljem srednje Europe i Sredozemlja, piše Severe Weather Europe.

Ovo širenje hladnoće donijet će najniže temperature ove jeseni. To će izazvati još jednu prekomjernu kišu i veći rizik od poplava diljem Italije, alpske regije i okolnih područja. Osim toga, hladnija zračna masa donijet će i ekstremne snježne padaline višim Alpama, posebice sjevernim predjelima.

Nakupljeni novi snijeg od četvrtka do ponedjeljka sljedećeg tjedna ukazuje na vrlo visoke količine snijega duž sjevernog alpskog ruba. Lokalno bi se moglo nakupiti 100-150 cm svježeg snijega, ponegdje čak i oko 200 cm. Ovo je posebno ekstremno za prvi događaj u hladnoj sezoni.

Temperature će diljem Europe biti oko 10°C ispod prosjeka za sredinu rujna. Najviše odstupanja bit će u Francuskoj, alpskom području, Italiji, Balkanu, Austriji i Mađarskoj.

"Novi frontalni sustav vjerojatno će donijeti još više oborina sjevernoj Italiji, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Povijest nam govori da su ove uzastopne padaline od velike važnosti i da ih treba pomno pratiti zbog mogućih poplava", piše SWE.

Zabrinjava i mogućnost prekomjerne kiše na sjevernoj strani Alpa, što je povezano sa sekundarnom niskom temperaturom koja se koleba ispod velike gornje jezgre. Smjernice modela sugeriraju da bi mogao putovati sa sjevernog Balkana natrag prema Češkoj i istočnoj Njemačkoj tijekom vikenda, donoseći tako obilne padaline u regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.