Stiže prava zima: Od ponedjeljka minusi, snijeg u gorju, a moguć i u nizinama

Foto: Igor Šoban/Pixsell, DHMZ

DANAS i sutra, kaže DHMZ, očekuje se sunčano, pogotovo na Jadranu, dok je u unutrašnjosti moguća naoblaka.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka. Temperatura zraka na kopnu uglavnom od 4 do 9, navečer osjetno hladnije, a na Jadranu između 13 i 16°C.

Detaljna prognoza za danas

Istočna Hrvatska
Djelomice sunčano, a ujutro će još mjestimice biti povećane naoblake. Puhat će umjeren, u prvom dijelu dana lokalno na udare i jak sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka uglavnom između 7 i 9°C, navečer osjetno hladnije.

Središnja Hrvatska
Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Prijepodne će više oblaka biti u Pokuplju i može tek rijetko pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, poslijepodne o okretanju na jugozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom od 7 do 9°C, a navečer osjetno hladnije.

Gorski kotar i Lika
Prijepodne pretežno oblačno mjestimice s maglom, a moguća je i slaba kiša, zatim smanjenje naoblake i osjetan pad temperature. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od 2 do 6, a krajem dana hladnije.

Istra
Djelomično sunčano uz umjerenu naoblaku, a u prvom dijelu dana ponegdje povećana naoblaka uz mogućnost za kratkotrajnu kišu. Puhat će umjerena do pojačana, mjestimice i jaka bura, uz mogućnost olujnih udara, a prema kraju dana će slabjeti. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 8 do 10°C, u unutrašnjosti Istre od 5 do 7°C, a najviša dnevna od 11 do 14°C.

Sjeverni Jadran
Pretežno sunčano uz umjerenu do jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 13 do 16°C.

Dalmacija
Većinom sunčano uz umjerenu buru, ponegdje na udare i jaku. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 13 do 16°C.

Sutra ujutro mraz

Za sutra DHMZ predviđa djelomice sunčano uz postupni porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti ujutro ponegdje mraz i magla, a krajem dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru mjestimice padati kiša. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjerena bura sredinom dana okrenuti na jugo te jačati. Jutro u unutrašnjosti osjetno hladnije uz najnižu temperaturu od -4 do 0, uz obalu od 5 do 8, a na otocima od 9 do 12°C. Najviša dnevna uglavnom između 5 i 9 na kopnu, na Jadranu od 13 do 16°C.

U nedjeljno će jutro biti česte magle i mraza pa sunčanih sati, u drugom dijelu dana i mnogobrojnih oblaka, iz kojih ponegdje na zapadu već može biti i kiše.

U gorju može biti dosta snijega

Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg - u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10°C.

"Nakon razvedravanja tijekom noći, nedjeljno jutro će u unutrašnjosti biti hladno, ponegdje i maglovito, uz čest mraz. Danju djelomice sunčano. U ponedjeljak oblačno i kišovito, a uz pad temperature zraka poslijepodne će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u nizinama. Do utorka ujutro moguće je stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od utorka smirivanje vremena, uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz te osjetno hladnije nego u ovome tjednu", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.