Stiže sezona, sve je manje domaćih radnika. Ovo su uvjeti koji im se nude

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

POČELA je potraga za turističkim djelatnicima. Uz stalno zaposlene radnike, ni ove godine poslodavci neće moći bez dodatne radne snage. Prošle godine je u samom srcu sezone bilo zaposleno oko 70 tisuća sezonaca. No domaće radne snage sve je manje, a samo lani u turizmu i ugostiteljstvu izdano je oko 56 tisuća dozvola za boravak i rad stranim radnicima.

Prvi test za Uskrs

Istražili smo oglase za sezonske poslove u turizmu kako bismo doznali koji su najtraženiji te koliko su poslodavci spremni platiti radnike. Prvi test bit će za Uskrs, kad velik broj hotela i restorana otvara svoja vrata. Traže se radnici iz gotovo svih područja – od konobara, kuhara, sobarica i recepcionera do pomoćnih pozicija.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je aktivno oko 2000 oglasa u sektoru ugostiteljstvo, radnici u turizmu. Na portalu Moj posao broj je znatno manji, 600 aktivnih oglasa. No poslodavci radnike traže i na društvenim mrežama.

Najtraženiji konobari i sobarice

Prema dosadašnjim istraživanjima HZZ-a, za sezonski posao najtraženije je zanimanje konobara, zatim sobara, kuhara, čistača i pomoćnog kuhara.

"Vezano uz potrebe za djelatnicima u 2025., možemo reći kako je tijekom 2024. godine iskazano 24.472 potrebe za radnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

U 2024. godini je traženo 21.008 sezonskih radnika, najčešće su traženi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 11.568, no traženi su i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (8.9%) te u poslovima umjetnosti, zabave i rekreacije (8.7%)", rekli su nam iz HZZ-a.

Istih pet sezonskih zanimanja najtraženije je i u oglasima na portalu Moj posao. Najveća potražnja je za konobarima i sobarima. No Alen Mrvac s portala Moj posao kaže kako ove godine bilježe blagi pad.

"Uspoređujući siječanj 2025. s istim razdobljem 2024. godine, bilježimo pad od 4% u ukupnom broju objavljenih oglasa za posao u sektoru turizma i ugostiteljstva. Iako je riječ o blagom smanjenju, važno je naglasiti da je potražnja za radnom snagom i dalje vrlo izražena.

Među najtraženijim radnim pozicijama trenutno prednjače konobari i barmeni, kuhari, recepcionari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice i spremačice. Uočili smo blagi pad potražnje na godišnjoj razini za recepcionarima, dok istovremeno bilježimo porast interesa za zapošljavanjem hostesa i šefova kuhinje", rekao je Alen Mrvac.

Pizza majstorima 1377, sobaricama 850 eura...

Prema podacima portala Moj posao, prosječna plaća u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo iznosi 1122 eura. Provjerili smo kolike su lani bile prosječne plaće u pojedinim zanimanjima.

Najveću prosječnu plaću, prema portalu Moj posao, imali su pizza majstor s 1377 eura i kuhar s 1255 eura. Najtraženije zanimanje u sezoni, posao konobara, na trećem je mjestu s 1100 eura. Oko tisuću eura prosječne plaće imali su recepcioneri, pomoćni radnik u kuhinji i pomoćni kuhar. Nešto manje od tisuću eura zarađivale su hostese, dok je prosječna plaća sobarica i spremačica iznosila oko 850 eura za prošlu sezonu.

Gledajući nekoliko prošlih sezona kad su plaće rasle, čini se da bi se ove godine taj trend mogao zaustaviti. Zasad se ne nazire osjetnije povećanje turističkog prometa, stoga mnogi smatraju da neće biti prostora ni za osjetno povećanje plaća. To znači da radnici ove sezone ne trebaju očekivati bolje uvjete i plaće od onih kakve su imali lani. 

"Ovo će biti problematična sezona"

Nezadovoljstvo ovogodišnjim sezonskim plaćama iskazao je i Eduard Andrić, čelnik Sindikata turizma i usluga.

"Ovo će biti problematična sezona. Trenutno je teško znati koliko će biti potrebno uvesti stranih radnika jer su domaći maksimalno nezadovoljni plaćama. Posebno kad su u pitanju pozicije u hotelima. Prema trenutnom stanju, velik broj ih razmišlja o odlasku zbog niskih primanja.

Ono što je simptomatično kod naših poslodavaca je da svi bježe od povećanja plaće. Pravdaju se da se dizala minimalna plaća dosta visoko u odnosu na prošlu godinu te da je to njima sada velik trošak na godišnjoj razini", rekao je Andrić za Index.

Tvrdi da plaće u turizmu zaostaju i 20% za prosječnim plaćama u Hrvatskoj te da je minimalac isti za čistača, kuhara i recepcionera.

"Sad smo uhvatili i više od 20% zaostatka, ljudi su nezadovoljni. Pokušavamo na kućnim razinama nešto dogovoriti. No ne žele dizati plaću složenijim poslovima, nego se igraju koeficijentima, pa istu minimalnu plaću imaju čistači i kuhari. Ove plaće su apsurdne, neodgovorne i sramotne za ljude koji svojim radom omogućuju poslodavcima profit za daljnja ulaganja", rekao je.

"Kvaliteta usluge će pasti zbog stranih radnika"

Andrić ističe da nezadovoljstvo sezonaca uvjetima rada, na čelu s primanjima, može dovesti do još većeg uvoza stranih radnika. Tako se, smatra, smanjuje i kvaliteta turističke usluge u Hrvatskoj.

"Još veći uvoz stranih radnika odrazit će se na nezadovoljstvo gostiju koji su već sad imali primjedbe na kontakte sa stranim radnicima. Oni nam kažu da su došli u Hrvatsku i da vole porazgovarati s lokalnim ljudima koji će ih moći uputiti u zanimljivosti jedne zemlje.

Nije isto kad stranog radnika pitate za preporuku domaćih vina u restoranu i kad vam tu preporuku da domaći ugostitelj. Također, i koja su jela autohtona i što mogu posjetiti. Kvaliteta usluge će se tu sigurno promijeniti i to će biti pogubno za naš turizam", smatra Andrić.

Valamar: Nudimo atraktivna primanja i druge pogodnosti

Index je provjerio kakve uvjete nudi jedan Valamar, od većih hotelskih lanaca u Hrvatskoj. Pitali smo ih koliko radnika zapošljavaju za nadolazeću sezonu, kakve radne uvjete nude i kolike su plaće.

"U 2024. godini kompanija je zaposlila više od 8300 djelatnika, među kojima je bio izrazito visok udio domaćih zaposlenika od 78%. Ostalih 22% čine zaposlenici iz regije i nešto manje iz ostalih zemalja. Valamar svake godine poboljšava uvjete za zaposlenike, što će nastaviti i u 2025. godini.

Uspješno popunjavanje pozicija za sezonu rezultat je ulaganja u programe koji pružaju kvalitetno i dugoročno zaposlenje, podršku za život i rad u destinacijama, atraktivna primanja i brojne edukacije. U sklopu inicijative 'Prvi s razlogom' Valamar će nastaviti ulagati u programe koji zaposlenicima osiguravaju kvalitetno zaposlenje, visoka primanja, edukacije i razvoj karijere u turizmu.

Dodatno, uz atraktivna primanja, Valamar zaposlenicima koji dolaze raditi u destinaciju osigurava kvalitetan smještaj i besplatne obroke. U sklopu mjere 'Živi destinaciju' uveden je novi program 'Krov nad glavom' kojim je stalnim zaposlenicima osigurana mogućnost dodatka za najam stana do 500 eura te dodatni financijski poticaj za lokalnu radnu snagu.

Zaposlenici imaju mogućnost koristiti 30% popusta u Valamarovim restoranima i barovima te popuste i pogodnosti kod više od 300 vanjskih partnera kao što su banke, prijevozničke kompanije, poliklinike, optike te brojne druge pogodnosti.

Slijedom kontinuiranih ulaganja u svoje zaposlenike Valamar već godinama ima status TOP poslodavca u turizmu", izjavili su iz Valamara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.