Što ako dođe do totalnog rata na Bliskom istoku? "To je katastrofa za sve"

Foto: Profimedia, Epa

Ozbiljno je prošli vikend eskalirao sukob na Bliskom istoku.

Sukob koji mijenja Bliski istok i svijet

>>Ogromna eskalacija, reagirao i Pentagon. Izrael: Hezbolah je jači od mnogih vojski

Počelo je tako što je Hezbolah, teško naoružana islamistička skupina iz Libanona, lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na Fouada Shukra u Bejrutu prije mjesec dana.

Oko 100 izraelskih borbenih aviona je, pak, gađalo mete u Libanonu neposredno prije napada jer je vojska procijenila da se Hezbolah sprema započeti napad. Smatra se kako se tu radi o dramatičnoj eskalaciji koja bi, ako preraste u otvoreni, totalni rat, mogla potpuno promijeniti geopolitičku sliku Bliskog istoka i svijeta.

 

Jordan je upozorio da bi eskalacija sukoba između Izraela i Hezbolaha mogla dovesti do regionalnog rata. Vrlo slično upozorenje ranije je objavio egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, koji je upozorio američkog C.Q. Browna na opasnost od ogromnog sukoba u Libanonu.

Još krajem lipnja je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio da bi širenje rata na Libanon bilo "katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju".

Libanon se puno ne pita, sve je na Hezbolahu, Izraelu, ali i Iranu

Zadnji rat Izraela i Hezbolaha počeo je 12. srpnja 2006. na izraelsko-libanonskoj granici kad je Hezbolah oteo dva izraelska vojnika. Sukob je trajao 34 dana, a ubijeno je više od 1000 ljudi te je uništeno puno libanonske infrastrukture.

Libanon si ne može priuštiti još jedan rat i ne želi ga, ali, kako javlja BBC-jev reporter iz Bejruta, kad razgovarate s Libanoncima, oni vrlo jasno daju do znanja da neće donositi odluke. Odlučit će skupina Hezbolah, koju podržava Iran, te Izrael.

Što žele sve ove strane?

Hezbolah, čije ime znači Božja stranka, osnovan je 1982. godine usred građanskog rata u Libanonu, koji je bjesnio 15 godina, od 1975. do 1990. Moglo bi se reći da je stvoren uz iranska nastojanja da svoju revoluciju iz 1979. prenese na regiju. U Libanonu članovi Hezbolaha čine dio vlade i imaju desetke zastupnika u parlamentu.

Očito je kako Hezbolah još ima neiskorištenih rezervi. Glasnogovornik IDF-a Nadav Shoshani rekao je za Sky News da je Hezbolah jedna od najvećih militantnih organizacija na svijetu i "jača od mnogih vojski". Objasnio je da je ova militantna skupina godinama gomilala zalihe oružja uz pomoć Irana.

Hezbolah od Irana dobiva stotine milijuna dolara

Sky je podsjetio kako je Hezbolah jedna od najnaoružanijih nedržavnih skupina na svijetu, a može se pohvaliti preciznim raketama i bespilotnim letjelicama. Njegov golemi arsenal raketa broji čak 100.000, prema nekim stručnjacima. Od Irana dobiva oružje i novac u iznosu od stotinu milijuna dolara godišnje posljednjih godina, procjenjuje SAD.

Hezbolah je poručio da je ovo tek prva faza njegovog odgovora na izraelsko ubojstvo zapovjednika Shukra u napadu u Bejrutu 30. srpnja.

Delikatna situacija za Netanyahua

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da je izraelska operacija bila uspješna, ali je rekao da to nije kraj priče i da će Izrael nastaviti udarati ako bude potrebno.

Međutim, već sad pati izraelsko gospodarstvo, a otvoreni rat na drugoj fronti, onoj protiv Hezbolaha, dodatno bi otežao situaciju za Netanyahua. No postoje i oni koji smatraju da se Hezbolahom treba pozabaviti jer je više od 60 tisuća građana raseljeno uslijed njegovih čestih prekograničnih napada iz Libanona.

Ali ovo nije "samo" rat Hezbolaha i Izraela nego rat koji može imati puno dublje posljedice ako se u njega uključi Iran, za koji stručnjaci dvoje ima li stvarni kapacitet poduzeti ozbiljne akcije protiv Izraela te želi li dati izgovor Amerikancima ili Izraelcima za pokretanje napada na svoja nuklearna postrojenja. Ipak, Iran je obećao odmazdu protiv Izraela za ubojstva Shukra i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije.

Tu su i Sjedinjene Države, koje su poručile da su "spremne podržati obranu Izraela od napada Irana i bilo koje militantne skupine koju Iran podržava". Amerikanci su izvijestili kako je naređeno udarnim skupinama dva američka nosača aviona da ostanu u regiji. 

Avdagić za Index: Rat bi bio katastrofa za Izrael, a istinska katastrofa za Libanon

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić nam govori kako je sve moguće, ali i da je čitavo vrijeme kaotično stanje zapravo kontrolirano.

"Svi akteri kao da paze da ne uđu u potpuni rat i zapravo kao da je postignuto prešutno odobravanje po kojem su Palestinci u Gazi jednostavno kolateralna žrtva, kako Hamasa tako i drugih zainteresiranih i uključenih strana", objasnio je,

Ističe da bi rat bio katastrofa za Izrael.

"Već sad im pati ekonomija, žrtve bi se dodatno počele nizati, prije svega u vojnim redovima, a da ne govorimo o tome da bi Libanon i njegovo stanovništvo doživjeli istinsku katastrofu. Tamo stanje već sad nije dobro, a da može biti gore i da to gore traje i traje, vidimo po stanju u Gazi", kazao je.

Rat bi pokrenuo val bijesa, nasilja, terorizma...

Odgovorio je na pitanje kakav bi domino-efekt rat izazvao na Bliskom istoku.

 

"U nekom trenutku kaos koji je kontroliran jednostavno može napraviti dovoljno štete, izazvati bijes, pokrenuti val nasilja, terorizma, otvorenih sukoba, a onda i rat u kojem bi žrtve bile brojne. Sve to predugo traje i, nažalost, još nema naznaka kraja", govori.

Što se tiče Sjedinjenih Država i Irana, ističe kako će Amerika i dalje postupati kao i do sada, bit će u vojnom smislu asistencija Izraelu, njegov opskrbljivač.

"A pravo pitanje moglo bi biti što ako u nekom slučaju Iran odluči objaviti rat Izraelu te sa svih strana, uz pomoć svih na tlu prisutnih skupina, u blizini Izraela krene u sukob. To bi otvorilo Pandorinu kutiju, nakon toga sve je moguće, od brzog primirja pa do šireg napada na Izrael, sunitsko-šijitskog sukoba.

To je kao da, nakon što nikako u skladištu nafte ne možete pročitati natpise, zapalite baklju pa krenete šetati. Možda se ništa ne dogodi, ali onda je to neviđena sreća", poručuje Avdagić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.