KORONAVIRUS

Što ako ne smijete napustiti mjesto prebivališta, a morate na tehnički s autom?

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

NE POSTOJI nikakav naputak nadležnih tijela o obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila. Naime, više čitatelja Indexa javilo se redakciji pitajući kakve su preporuke vezano za automobile kojima istječu registracije. Isto tako, u više slučajeva stanice za tehnički pregled nalaze se izvan mjesta prebivališta, a postoje i objektivne okolnosti koje bi mogle spriječiti vlasnika automobila da na vrijeme riješi tehnički pregled i registraciju - primjerice da se vlasnik automobila nalazi u samoizolaciji. Policiji smo još početkom prošlog tjedna uputili upit vezano za tehnički pregled, no do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Nema naputaka nakon zabrane napuštanja mjesta prebivališta

Posljednji naputak MUP-a vezan uz tehnički pregled automobila je od 19. ožujka, četiri dana prije nego što su uspostavljane administrativne granice odnosno zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Tehnički pregled se, naravno, može napraviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled, ali je isto tako činjenica da nemaju svi stanicu za tehnički pregled u svom mjestu prebivališta.

>> Rade li stanice za tehnički pregled?

"Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen, a djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje mjera predostrožnosti koje su zbog pojave koronavirusa usklađene s preporukama nadležnih institucija", stajalo je u obavijesti od 19. ožujka.

No nakon zabrane nema nikakvih naputaka.

"Trenutno ne postoji naputak nadležnih tijela o obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila. Napominjemo da smo svim stanicama pisanim putem dali preporuke za poduzimanje svih mjera predostrožnosti u novonastalim okolnostima, koje su usklađene s preporukama koje daju nadležne institucije", stoji u službenoj obavijesti Centra za vozila Hrvatske (CVH).

Samo registrirana vozila mogu sudjelovati u prometu

Iz policije ističu kako motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cestama u Republici Hrvatskoj samo ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu. CVH citira MUP od 19. ožujka koji ističe kako su svjesni činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja koronavirusa mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole.

Ako niste bili u mogućnosti obaviti tehnički pregled, policija bi trebala razmotriti vaš zahtjev.

>> Iz MUP-a objasnili zašto poslove registracije vozila sad rade privatnici, kažu da je tako jeftinije

"S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena izvan granica Republike Hrvatske i kojima ističe valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog kojeg nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaku situaciju ćemo zasebno razmotriti. Na koji način će postupati druge države savjetujemo vozače da se informiraju u državi u kojoj su se zatekli u karanteni i kroz koju planiraju svoje putovanje", stoji u obavijesti policije.

No je li opravdanje to što u vašem mjestu prebivališta nema Stanice za tehnički pregled? To i dalje nije jasno, a MUP za sada odbija dati jasne upute o tome.

Što s rizičnim skupinama?

Iz CVH-a preporučuju svim vlasnicima vozila koji spadaju u rizičnu skupinu da poslove tehničkog pregleda i produženja prometne dozvole vozila povjere nekome tko ne spada u tu skupinu. Naime, tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.