Što ako Ukrajinci izgube Pokrovsk?

Foto: EPA

U Ukrajini se situacija s električnom energijom nakon masovnog raketnog udara 26. kolovoza znatno pogoršala. Početkom kolovoza iz energetske kompanije Ukrenergo najavili su da će iduća tri mjeseca biti "bez prekida isporuke električne energije" te su čak najavili izvoz u zemlje EU. Međutim, jaki raketni napad je pomrsio te račune. U početku su se događala izvanredna isključenja struje, a zatim se struja isključivala po rasporedu.

Situacija s električnom energijom je različita po regijama. U zapadnim dijelovima zemlje su isključenja rjeđa nego recimo u Kijevu. Analitičari tvrde da se Rusija prilikom ovog napada fokusirala na infrastrukturu vezanu za ispostavu električne energije. Također, od početka takvih udara Rusija pokušava podijeliti energetski sustav Ukrajine na "otoke". Zbog toga se neke regije opskrbljuju električnom energijom više-manje bez problema, dok druge regije imaju velikih problema.

Najmasovniji udar

Najmasovniji napad 26. kolovoza tako je imao cilj udariti na ključne točke u sustavima prijenosa i distribucije energije te podijeliti ukrajinski sustav na nekoliko zasebnih sustava. Opasnost od takvog odvajanja regija je velika zbog toga što cijele regije mogu ostati bez struje. 

Jedan takav pokušaj je djelomično uspio u Harkivskoj oblasti, koju je trebalo početi opskrbljivati na drugi način. Ukrajina je i sada djelomično podijeljena na dva dijela. Jedan dio su zapadni i središnji dio Ukrajine, koje se više ili manje normalno opskrbljuje energijom.

Drugi dio su regije koje su naslonjene na front od Kijevske i Sumske oblasti na sjeveru do Odeške na jugu. U tim regijama je opskrba prilično problematična.

Pokrovsk

Osim teške energetske situacije, sve više se piše o problemima na pokrovskom pravcu u Donjeckoj oblasti. Ukrajinske snage povukle su se prošlog tjedna iz okolnih mjesta, pretpostavka analitičara je da se sačuvaju snage i da se utvrde na boljim položajima. U isto vrijeme postoje "optimističnije" procjene bitaka oko Pokrovska. Prema njima ruska vojska usporava, a ukrajinske trupe dobivaju na vremenu za jačanje obrane.

Iako se civilno stanovništvo evakuira iz samog Pokrovska te banke, bolnica i pošta ne rade, procjena je da je tamo još uvijek oko 30.000 građana.

Zapadni mediji 

Mnogi zapadni mediji se bave procjenama koliko ukrajinske snage mogu izdržati u Pokrovsku. Na BBC-ju se tako moglo čuti od analitičara da bi Rusija mogla Pokrovsk zauzeti do studenog. Smatra se da bi vrhunac sposobnosti ruske vojske mogao biti početkom jeseni, koliko vremenske prilike dopuštaju. 

Zauzimanjem Pokrovska bi ruska vojska "prikrila" neuspjehe (ofenzivu u Harkivskoj regiji, upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast). Stoga ne bi bilo čudno da ruska vojska nastavi dodatno intenzivirati napade na ovom pravcu. Mnogi zapadni mainstream mediji nisu skloni procjeni da će ukrajinska vojska zadržati grad Pokrovsk do kraja godine. Neki zapadni mediji navode da je zbog ofenzive na Kursk svjesno oslabljena obrana Pokrovska.

Kursk

Foreign Affairs piše o tome kako se "ravnoteža iscrpljivanja" mijenja zbog ukrajinske ofenzive. Ukrajina nema dovoljno snaga na nekim područjima, kao ni topničkog streljiva. Prema analitičarima, Ukrajina bi imala dobre šanse iscrpiti rusku vojsku kad bi se samo nastavila braniti, a u 2025. godini mogla bi u ofenzivu protiv oslabljenih ruskih snaga.

Smatra se da je Kijev želio izvesti ofenzivu prije američkih izbora kako bi ojačao svoju poziciju pred eventualne pregovore koji su se najavljivali. Međutim, sve je izvjesnije da Kremlj neće pregovarati dok god se ukrajinska vojska nalazi na ruskom teritoriju. 

Sama ofenziva je stala, a ukrajinske snage bilježe gubitke. Razlog je to što je Rusija očito promijenila taktiku u odnosu na prethodni upad manje diverzantske skupine. Tada je ruska vojska poslala velik broj snaga da izbaci diverzante i vrati kontrolu nad strateški nebitnim selom.

Trenutno se koristi drugačija taktika u Kurskoj oblasti. Rusija ne napada s velikim brojem jedinica, već se usredotočila na slabljenje ukrajinskih snaga uz pomoć borbenih zrakoplova, bespilotnih letjelica i raznih drugih projektila. Angažman kopnenih snaga je minimalan. Dugoročno, to bi moglo stvoriti ukrajinskim snagama probleme, a s druge strane rusko napredovanje u pravcu Pokrovska neće se zaustaviti.

Ipak, ako ukrajinska vojska izgubi Pokrovsk, to ne znači kolaps fronta. Ruska vojska ulaže veliku količinu svojih snaga i opreme upravo na ovaj pravac kako bi ostvarila stratešku pobjedu zauzimanjem važnog industrijskog grada te kako bi izašla na granice Donjecke oblasti. Ako ruska vojska to uspješno izvede, upitne su rezerve za daljnje djelovanje. Također, to ostavlja mogućnost da ukrajinska vojska ponovi akciju poput one u Kurskoj oblasti na nekom drugom pravcu. No, bilo kako bilo, gubitak Pokrovska bi za Ukrajinu bio snažan udarac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.