Što će biti s kruhom i žitaricama ako Rusija napadne Ukrajinu?

Foto: Profimedia

CIJENE nafte i plina dodatno će rasti kako rusko-ukrajinska kriza bude eskalirala, ali utjecaj na energiju neće biti jedina posljedica konflikta. 

Od pšenice i ječma do bakra i nikla, analitičari su za CNBC rekli da će lanci opskrbe biti poremećeni kako se kriza bude pogoršavala. Ukrajina se smatra "žitnicom Europe", a potencijalna invazija rezultirala bi "teškim udarcem" na lanac opskrbe hranom, rekao je Alan Holland, izvršni direktor i osnivač tehnološke tvrtke Keelvar. Rusija i Ukrajina također su veliki izvoznici metala i drugih roba, kažu analitičari.

Napetosti između Rusije i Ukrajine dosegle su novi vrhunac ovih dana nakon što je Putin naredio ruskim snagama da uđu u dvije proruske separatističke regije u istočnoj Ukrajini. To se dogodilo nakon što je rekao da će Rusija službeno priznati neovisnost Donjecka i Luhanska.

Biden je jučer ruske akcije opisao "početkom invazije" na Ukrajinu. CNBC je analizirao što bi se moglo dogoditi uvedu li se još veće sankcije.

Cijene pšenice i kukuruza su već skočile

Ukrajina proizvodi pšenicu, ječam i raž na koji se oslanja veći dio Europe, kažu analitičari. Također je i veliki proizvođač kukuruza. "Iako je sezona berbe za nekoliko mjeseci, dugotrajni sukob bi ove jeseni doveo do nestašice kruha i povećao potrošačke cijene," govori Holland.

Zapravo, ne bi samo Europa bila pogođena ovime, mnoge se nacije na Bliskom istoku i u Africi također oslanjaju na ukrajinsku pšenicu i kukuruz, a poremećaji u toj opskrbi mogli bi utjecati na sigurnost hrane u tim regijama, kaže Dawn Tiura, predsjednica grupe Sourcing Industry.

"Kina je također veliki uvoznik ukrajinskog kukuruza. Zapravo, Ukrajina je SAD zamijenila Kinom i postala im najveći dobavljač kukuruza 2021. godine", kazala je.

Cijene pšenice i kukuruza već su skočile i to cijena pšenice za oko 12 posto od početka ove godine, odnosno 14.5 posto cijena kukuruza u istom razdoblju. Inflacija hrane raste i mogla bi se pogoršati ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Rast cijena hrane bi se samo pogoršao dodatnim cjenovnim šokovima, posebno kad ruske snage zauzmu ključna poljoprivredna područja u Ukrajini", rekao je Per Hong, stariji partner konzultantske tvrtke Kearney.

Istaknuo je da je Rusija i najveći svjetski izvoznik pšenice. Zajedno s Ukrajinom, obje čine otprilike 29 posto svjetskog izvoznog tržišta pšenice.

Nadalje, bilo kakvi poremećaji u opskrbi prirodnim plinom zauzvrat će utjecati na proizvodnju energetski intenzivnih proizvoda kao što su gnojiva, a to će sigurno dodatno pogoditi poljoprivredu, rekao je Holland. Gnojiva je već prošle godine nedostajalo, što je dovelo do skoka cijena. Rusija je prošle godine bila najveći izvoznik prirodnog plina i nafte za Europsku uniju.

"Ukrajinska valuta pada, to će povećati cijene njihovog izvoza"

Ukrajina je tijekom godina stalno povećavala svoj izvoz, a sada je "ogromni izvoznik" sirovina, kemijskih proizvoda, pa čak i strojeva poput transportne opreme, kaže Tiura. Također, glavni je izvoznik minerala i drugih roba, kažu analitičari.

"Ukrajinska valuta počela je padati otkako su se ruske trupe počele gomilati na granici. To će povećati cijenu njihovog izvoza", dodaje Tiura.

Rusija također kontrolira oko 10 posto svjetskih rezervi bakra i glavni je proizvođač nikla i platine, kaže Hong. Nikal je ključna sirovina za proizvodnju baterija električnih vozila, a bakar se uvelike koristi u proizvodnji elektronike i izgradnji domova.

"Američka industrija čipova uvelike se oslanja na ukrajinski neon, a Rusija također izvozi niz elemenata koji su ključni za proizvodnju poluvodiča, mlaznih motora, automobila i lijekova", dodaje Hong.

Njemačka bi bila jače pogođena od ostalih EU zemalja

Dok bi veći dio Europske unije bio pogođen daljnjom eskalacijom krize, Njemačka bi bila teže pogođena od drugih.

Njemačka većinu svojih energetskih potreba za proizvodnju i električnu energiju dobiva iz prirodnog plina koji dobavlja i Rusije, rekao je Atul Vashistha, šef i izvršni direktor tvrtke Supply Wisdom za obavještavanje o rizicima u lancima opskrbe.

"Ako napetosti nastave rasti i vidimo nove poremećaje zbog potencijalnog rata ili sankcija, to će zaustaviti proizvodnju u Njemačkoj. Tvornice bi morale smanjiti proizvodnju koja bi se morala premjestiti u proizvodnju u drugim zemljama", kazao je Vashishta za CNBC.

Najveći njemački izvoz uključuje automobile i auto-dijelove, drugu transportnu opremu, elektroniku, metale i plastiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.