Što će se sad događati s kunama?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JOŠ nas samo nekoliko dana dijeli od ulaska u eurozonu, nakon čega će euro zamijeniti kune. Jedno od pitanja pokrenutih ovih dana je što će se dogoditi s vraćenim kunama. Banke računaju na to da neće svi građani vratiti sve kune jer se slična stvar dogodila u ostalim članicama EU koje su ušle u eurozonu. 

Smatra se da su neki od razloga za to zaboravljena ušteđevina ili čuvanje starog novca kao uspomene. Primjerice, u Njemačkoj ni dva desetljeća otkako su uveli euro kao službenu valutu 12.3 milijarde njemačkih maraka još nisu zamijenjene eurom. Njemačka središnja banka smatra da je većina tog novca, slučajno ili namjerno, nepovratno uništena ili je negdje ostala skrivena kao zaboravljena ušteđevina. 

Za razliku od Njemačke, gdje je gotovina još popularna i gdje je središnja banka u mogućnosti mijenjati marke na neograničeno vrijeme po starom tečaju - 1 euro za 1.95583 marke, zemlje poput Italije, Španjolske i Francuske prestale su mijenjati stari novac.

Što će se dogoditi s vraćenim kunama? 

Kako pojašnjavaju iz HNB-a, nakon što banke dostave novčanice i kovanice kune iz optjecaja u gotovinske centre, HNB će provjeriti zaprimljene količine te pohraniti novčanice u svoje trezore. 

Zatim će novčanice kune u svojim prostorima sukcesivno uništavati na sustavima za obradu i uništavanje novčanica, koji, kako kažu, evidentiraju svaki izrezani komad novčanica. Također kažu da razdoblje u kojem će se uništavati novčanice ovisi o njihovoj količini i kvaliteti. 

Postojeći sustav za obradu i uništavanje novčanica ima kapacitet obrade i uništavanja rezanjem između 350 i 500 tisuća komada u jednoj smjeni, ovisno o kvaliteti novčanica koje se uništavaju rezanjem.

Za razliku od novčanica kune koje će se sukcesivno uništavati rezanjem, kovanice kune će se nakon povlačenja iz optjecaja također pohraniti u posebnom, čuvanom prostoru, a nakon toga će se prodati kao sekundarna sirovina.  

"Novčanice kune u visini šest Mount Everesta"

"Temeljem prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu HNB očekuje da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1.1 milijarda komada kovanica kune koje ukupno teže kao 124 zagrebačka električna tramvaja te više od 500 milijuna komada novčanica kune, odnosno oko 320 milijuna iz optjecaja plus iz logističke i strateške pričuve, koje bi, položene jedna na drugu, formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo 6 visina Mount Everesta", poručuju iz HNB-a. 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ipak, zamjena novčanica kuna u euro ima neograničen rok

Nakon što Hrvatska od prvog siječnja formalno postane 20. članica eurozone, u naredna dva tjedna i kune i euri bit će prihvaćeni kao zakonsko sredstvo plaćanja, nakon čega će se kune moći mijenjati u bankama do kraja 2023. godine, izuzev u središnjoj banci, gdje će se moći i kasnije. 

Iz HNB-a kažu kako oni donose odluku o načinu zbrinjavanja povučenog gotovog novca kune te da će se, isto kao i u Njemačkoj, novčanice kune moći zamijeniti za euro u neograničenom roku. 

“Primjerice, ako neki naš građanin pronađe novčanice kune 2038., moći će ih zamijeniti za eure u Hrvatskoj narodnoj banci bez naknade po fiksnom tečaju konverzije. No kovanice kune moći će se zamijeniti samo tri godine nakon uvođenja eura. 

“Podsjećamo kako će banke, Financijska agencija (Fina) i Hrvatska pošta svim potrošačima u roku od 12 mjeseci od uvođenja eura, to jest od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom konverzijskom tečaju. U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna", kažu.