ŠTO JE JOŠ PREDVIĐAO HDZ-OV OBITELJSKI ZAKON Roditelji imaju dužnost djecu odgajati kao domoljubnu osobu

Foto: Hina, Index

OBITELJSKI zakon sa suludim zaključcima, njegovo prezentiranje, a potom i naprasno povlačenje sa stranica vlade, glavna su tema u Hrvatskoj.

Tako je, samo da podsjetimo, jučer u javnu raspravu pušten prijedlog zakona koji predviđa da muž i žena bez djece nisu obitelj.

"U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive", navodi se već u prvom članku ovog zakona koji je šokirao stručnjake s područja obiteljskog prava, kao i one koji se bave pitanjima djece i obitelji.

>> NOVI OBITELJSKI ZAKON Niste obitelj ako nemate djecu, a niste obitelj ni ako vam je dijete umrlo

Ujedno je baš ta odluka postala sinonim za cijeli zakon, no postoji još cijeli niz stvari o kojima se može raspravljati.

Domoljubni odgoj

Primjerice, tu je članak 104. koji se bavi odgojem djeteta.

"(1) Roditelji su prije svih odgovorni za odgoj i cjelovit razvoj djeteta.

 (2) Roditelji imaju prije svih, pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima, uzimajući u obzir prava i dobrobit djeteta.

(3) Roditelji imaju pravo odgajati dijete u skladu sa svojim vjerskim, moralnim i filozofskim uvjerenjima, poštujući djetetovo pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijedi, njegove razvojne potrebe i dobrobit.

(4)  Roditelji  imaju  dužnost  i  pravo  odgajati  dijete  kao  slobodnu,  moralnu,  miroljubivu,  domoljubnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bilo pripremljeno za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema ljudima i prirodi", stoji u članku.


Posebno je interesantan ovaj dio gdje se kaže da roditelji imaju pravo odgajati dijete u skladu sa svojim uvjerenjima. Primjerice, ako roditelj vjeruje da je Zemlja ravna ploča, a u Hrvatskoj takvih ne nedostaje, svoje (ne)znanje može prenositi djetetu.

Zakonodavci nisu zaboravili u zakon ubaciti da roditelji imaju dužnost dijete odgajati kao domoljubnu osobu, što god to točno značilo.

Pošto je ovo tek početak javne rasprave, bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati novi zakon koji je već prvi dan digao popriličnu buru u javnosti.

Nazadni pogled na obitelj

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić još je jučer rekla kako je ovo nazadno gledanje na obitelj.

"Iz ove definicije proizlazi da oni ne predviđaju da izvanbračni partneri čine obitelj, zatim isključuju istospolne partnere, kao i bračne partnere bez djece. Ovo je manjkava definicija obitelji, nedostaje puno toga u njoj", zaključila je Milas Klarić.

Razgovarali smo i s Danijelom Drandić iz udruge Roditelji u akciji (RODA) koja je za Index rekla da zakoni ne smiju diskriminirati nijedan oblik obitelji.

"Različite obitelji treba uvažavati, ova jako uska definicija nikome ne ide u prilog. Toliko su različite obitelji danas u Hrvatskoj i zakon treba biti u skladu s tim. Idemo sad u detaljan pregled zakona i opsežno ćemo ga komentirati", rekla je za Index Drandić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.