Što sad? Šef Federalnih rezervi nema ideju za spas američkog gospodarstva



BEN BERNAKE, šef američkih Federalnih rezervi, u svom dugo očekivanom govoru nije predložio nikakve dodatne mjere za stimuliranje gospodarskog rasta, javlja Washington Post.

Bernake je tek dao natuknuti da će Kongres možda ponovo morati dopustiti financijski stimulus, s ciljem poticanja zapošljavanja iz gospodarskog rasta. Ponovio je da Fed ostaje pri ekstremno niskim kamatama, koje bi s vremenom trebale potaknuti rast. No, američkom gospodarstvu potrebno je konkretnije rješenje čiji će se odjeci odmah osjetiti.

Ne čudi stoga što je Wall Street na Bernakejev govor reagirao krajnje negativno. Dow Jones je ekspresno opao za gotovo 1,5 posto. Investitori su s pozornoću pratili Bernakejevo obraćanje na godišnjoj ekonomskoj konvenciji u Wyomingu, ali nisu dočekali očekivane signale ohrabrenja, te je krenula rasprodaja dionica.

Razočaravajući govor prvog čovjeka Feda dolazi nakon što su objavljene nimalo optimistični rezultati rasta američkog gospodarstva: u drugom kvartalu godine zabilježen je rast BDP-a od 1 posto, dok je gospodarstvo u prvom polugodištu ukupno poraslo za 0,7 posto. U drugoj polovici godine očekuju se tek nešto bolji rezultati.

Mnogi ekonomski stručnjaci strahuju da će SAD uskoro ući u novu recesiju, čime bi za sobom vjerojatno povukli i ostatak svijeta. Situacija na burzama je već sad kaotična: širenju panike pogoduju visoka stopa nezaposlenosti, mizeran rast plaća, niska stopa javne potrošnje, dužnička kriza koji zadaje glavobolje liderima eurozone...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.