Što za Ukrajinu znači gubitak prvog F-16 i jednog od najboljih pilota

Foto: EPA

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je jedan od danskih aviona Lockheed Martin F-16 tijekom akcije iznad Ukrajine u ponedjeljak. I pilot, potpukovnik Oleksij Mes - poginuo je.

Jednomotorni, nadzvučni F-16 nije bio oboren, prema informacijama ukrajinskog Glavnog stožera. Umjesto toga, avion je uništen u nekoj nespecificiranoj nesreći. "Posebna komisija… imenovana je kako bi utvrdila uzroke nesreće", objavio je Glavni stožer.

Prva skupina od najmanje 85 zrakoplova F-16, viškova iz Belgije, Danske, Nizozemske i Norveške, tek je nedavno stigla u Ukrajinu, nakon više od godinu dana priprema, kada su krenuli u obranu ukrajinskih gradova od najvećeg ruskog zračnog napada ikad, u kojem su sudjelovale stotine dronova, krstarećih i balističkih raketa, piše David Axe za Forbes.

"Tijekom zračne borbe avioni F-16 pokazali su visoku učinkovitost, svojim oružjem oborili su četiri neprijateljske krstareće rakete", navodi Glavni stožer. Ukrajinski nadograđeni F-16AM-ovi iz 1980-ih obično lete s dvije AIM-9L/M infracrveno vođene rakete za borbu na bliskoj udaljenosti i dvije AIM-120B radarski vođene zrak-zrak rakete.

Rakete koje su F-16 oborili povećale su broj ruskih dronova i raketa koje su ukrajinske snage uništile u ponedjeljak na 201. Ipak, brojne ruske rakete prošle su kroz ukrajinsku obranu, pri čemu su poginule četiri osobe i ozbiljno je oštećena električna mreža zemlje.

"Spasio je bezbroj Ukrajinaca od smrtonosnih raketa"

Oleksij Mes je, čini se, manevrirao svojim F-16 kako bi napao dolazeće ruske rakete kada su vojnici koji upravljaju radarima na zemlji izgubili kontakt s avionom. Spasioci su navodno pronašli mjesto nesreće i potvrdili da je Mes poginuo. "Spasio je bezbroj Ukrajinaca od smrtonosnih ruskih raketa, nažalost, po cijenu vlastitog života", navodi ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Gubitak pilota mogao bi boljeti više nego gubitak zrakoplova. Mes je proveo mjesece trenirajući na F-16 u Danskoj. Bio je među prvim kvalificiranim pilotima F-16 koji su stigli u Ukrajinu, zajedno s tom prvom turom aviona. Deseci drugih ukrajinskih pilota treniraju u Arizoni i Rumunjskoj i mogli bi se vratiti u Ukrajinu u isto vrijeme kada stigne i dodatna tura aviona.

Uvijek je bilo neizbježno da će ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izgubiti F-16 avione. Ali posebno je tragično da je jedan od tih aviona izgubljen tijekom prve borbene misije.

Intenziviranje rata u zraku iznad Ukrajine

Ovaj gubitak naglašava intenzitet zračnog rata iznad Ukrajine. Mes se srušio dok je napadao nisko leteće krstareće rakete, vjerojatno noću, tijekom najmoćnijeg ruskog zračnog napada u 29-mjesečnom ratu.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je više od 90 zrakoplova u tih 29 mjeseci - dvije trećine svoje predratne flote. Ove gubitke nadoknadili su obnavljanjem starih aviona i prihvaćanjem viška zrakoplova, uključujući F-16, koji su stigli kao pomoć saveznika.

Nema razloga očekivati da zrakoplovstvo neće nastaviti gubiti avione brzinom od nekoliko mjesečno. Kako sve više F-16 aviona stiže i pridružuje se borbama, neizbježno je da će ih još pasti ili biti oboreno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.