Ovo su opcije Zapada ako Putin stvarno baci nuklearnu bombu

Foto: EPA, AI

NAGAĐANJA o tome hoće li Vladimir Putin upotrijebiti nuklearno oružje su postala učestala, a posljedice bi mogle biti katastrofalne za Zapad i ruskog predsjednika. Usporavanje ruske invazije i ukrajinski napad na Krimski most pridonijeli su povećanoj zabrinutosti da bi Putin mogao eskalirati s konvencionalnog oružja na taktički nuklearni napad, piše Sky News.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli tjedan da je svijet najbliže što je bio "armagedonu" još od Kubanske raketne krize. NATO kaže da bi takav potez vjerojatno doveo do "fizičkog odgovora" Ukrajine, njezinih saveznika, pa čak i samog NATO-a.

Smatra se kako bi svaka uporaba nuklearnog oružja imala "posljedice bez presedana" i da Moskva koristi nuklearne prijetnje uglavnom da bi odvratila NATO i druge zemlje od izravne intervencije u Ukrajini.

Koje bi mjere Zapad mogao poduzeti ako Putin posegne za nuklearnim oružjem?

Bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zagorodnjuk rekao je da NATO ima nekoliko opcija ako Putin donese "užasnu" odluku.

"Možda čak ne bi bila potrebna kopnena operacija. Zapadna koalicija bi mogla reći Kremlju da će gađati ruske vojne potencijale izravnim raketnim i zračnim napadima, uništavajući njihove objekte i onesposobljavajući crnomorsku flotu. Moglo bi se prijetiti prekidom svih komunikacija elektroničkim ratovanjem i organizirati kibernetičko zamračenje kompletne ruske vojske", napisao je Zagorodnjuk za Foreign Affairs.

Dodao je da bi "razbijanje nuklearnog tabua" moglo izazvati i reperkusije Kine i Indije, što bi bio još jedan udarac Kremlju.

Čini li Zapad nešto da odvrati nuklearni napad?

Profesor Michael Clarke, bivši glavni direktor Royal United Services Institutea, rekao je da je Kremlj već upozoren na posljedice eskalacije.

"Kada su se prije nekoliko tjedana pojavile prijetnje taktičkim nuklearnim oružjem, SAD i još nekoliko članica NATO-a kontaktirali su Rusiju kako bi im prenijeli poruku: 'Ni ne pomišljajte na to.' Neće nam otkriti što su točno rekli niti bi trebali, jer mora postojati neka neizvjesnost u vezi s odvraćanjem Rusije, ali izgleda da su im rekli kako neće biti pasivni", rekao je Clarke i nastavio:

"Drugo, poručili su Rusiji da neće odgovoriti nuklearno, nego konvencionalno, te da postoji konvencionalna sposobnost pogoditi svu rusku nuklearnu infrastrukturu i objekte. I još nešto, napad bi mogao biti preventivan, čim se pojave informacije da ruske pripreme počinju."

Treba li Zapad učiniti više?

Aleksandar Gabujev, viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, rekao je da su najnoviji ruski raketni napadi u Ukrajini "tužan podsjetnik da su najužasnije stranice ovog ružnog rata tek pred nama".

"Odgovor Kremlja postaje sve čudniji, nesrazmjerniji i destruktivniji", rekao je Gabujev.

Govoreći o reakciji Rusije na eksploziju na Krimskom mostu - ključnoj ruti od Rusije do Krima - Gabujev je rekao kako to pokazuje da Rusija "još uvijek ima ogroman alat za eskalaciju".

"S obzirom na visoke uloge i emocije, prozor za diplomaciju će se vjerojatno otvoriti u najdramatičnijem trenutku. Na primjer, kada Putin počne raspakiravati svoj nuklearni alat, koji će biti vidljiv NATO-u i uključivat će mnogo signala Moskve. Tek tada bi ukrajinska i zapadna javnost mogle biti uvjerene da postoji hitna potreba za pregovorima", rekao je Gabujev za Sky News.

Dodao je da bi u pregovore morao biti uključen američki predsjednik Biden "budući da ga Kremlj smatra jedinim pravim šefom suprotstavljene koalicije" i što prije počnu, to bolje.

Što misle Ukrajinci?

Nuklearni napad ne bi ništa promijenio u odlučnosti ukrajinskog naroda da se bori, ustvrdila je ukrajinska parlamentarna zastupnica Jelizaveta Jasko.

"Putin se više ne ponaša logično. Putina više nije moguće opravdavati. Shvaćamo da je on u svojoj posljednjoj životnoj bitci, u kojoj želi dokazati cijelom svijetu da može učiniti što god poželi, uključujući zauzimanje zemlje, ubijanje tisuća ljudi i uništavanje infrastrukture. Razumijemo nuklearnu prijetnju i da je napad vrlo moguć, ali to neće puno promijeniti na strani Ukrajine", objasnila je Jasko i dodala:

"Naravno, to bi bila katastrofa. Velika je tragedija vidjeti tisuće ubijenih, ranjenih, uništenih života. Ali to neće promijeniti odlučnost ukrajinskog naroda u obnovi pravde i obnovi našeg teritorijalnog suvereniteta."

Zašto bi Zapad trebao prestati zvučati tako zabrinuto zbog nuklearnog napada?

Ian Bond iz Centra za europsku reformu kaže da Zapad mora prestati zvučati kao da je u strahu od nuklearnog napada.

"Ništa nije tako provokativno za Putina kao slabost, pa što više Zapad govori kako se boji da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje, veća je vjerojatnost da će Putin nastaviti prijetiti uporabom nuklearnog oružja. Možda čak i upotrijebi jednu ili dvije bombe kako bi pokazao da to stvarno misli", rekao je Bond.

Bond kaže da bi poruka Rusiji, koja bi mogla biti isporučena privatno, trebala glasiti: "Molimo vas da shvatite da ćemo, ako krenete s nuklearnim oružjem, smatrati da su rukavice skinute."

Prihvaćajući kako se ne može apsolutno isključiti da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje, dodao je sljedeće: "Trebali bismo se prestati plašiti da će Rusi, ako ih Ukrajinci otjeraju iz svoje zemlje, posegnuti za nuklearnim oružjem."