VELIKA KRIZA Što se to događa s Katarom?

Screenshot: RT

BLISKI istok, regiju poharanu ratovima u Siriji, Iraku, Afganistanu i Jemenu, od jučer trese još jedan, zasad samo diplomatski i ekonomski konflikt - onaj između Katara i njegovih susjeda.

>> Saudijska Arabija, Egipat, Emirati i Bahrein prekidaju veze s Katarom zbog "potpore terorizmu"

Kako javlja Foreign Policy, nakon što su Saudijska Arabija i Bahrein iznenadno prekinuli sve diplomatske veze s Katarom, u ponedjeljak navečer isto su, na nagovor Saudijaca, potom učinili i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jemen, Egipat, kao i jedna od dviju suparničkih vlada u Libiji, ona na istoku zemlje. Pridružili su im se čak i Maldivi.

Osim protjerivanja katarskih diplomata, ali i ostalih građana, ove zemlje zatvorile su granice i zabranile letove prema Kataru i iz njega. Jedine zemlje članice Zaljevskog vijeća suradnje koje nisu prekinule diplomatske veze s Katarom su Kuvajt i Oman.

Optužbe za podrška Muslimanskom bratstvu, al-Kaidi i ISIS-u 

Dok ove zemlje optužuju Katar za "potporu terorizmu", spominjući Islamsku državu i Al-Kaidu, čini se kako je ustvari sporna podrška Katara Muslimanskom bratstvu. Međutim, ova međunarodna islamistička organizacija koja za sebe tvrdi da je miroljubiva i demokratski nastrojena, vodi se kao teroristička organizacija jedino prema evidenciji Egipta, Saudijske Arabije, UAE-a, Sirije i Rusije. Katar je optužbe odbacio kao "utemeljene na neosnovanim tvrdnjama" i izrazio "duboko žaljenje" zbog poteza svojih susjeda.

Drugi razlog je, navodno, katarska državno financirana televizijska postaja Al Jazeera koja je u svom izvještavanju često kritički nastrojena prema autoritarnom egipatskom predsjedniku Abdal Fateh al-Sisiju te saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Katarski emir navodno pohvalio Iran i kritizirao Saudijce

Kako izvještava Reuters, izravni povod tenzija bio je intervju koji je katarska novinska agencija Doha News objavila s državnim poglavarom, emirom Tamim bin Hamad al-Tanijem, u kojem je ovaj kritizirao Saudijsku Arabiju i založio se za poboljšanje odnosa s Iranom, glavnim geopolitičkim suparnikom Saudijaca u regiji. Iako je Doha News ubrzo demantirala vijest, tvrdeći da je hakirana, Rijad očito nije prihvatio takvo objašnjenje. Kako javlja Vox, emir al-Tani dolio je ulje na vatru čestitajući iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju na pobjedi na nedavnim izborima.

Katar je, naime, od dolaska sadašnjeg emira na vlast 2013. prekinuo praksu bezuvjetnog slijeđenja vanjske politike Saudijske Arabije i počeo kultivirati odnose s Iranom, palestinskim Hamasom i Muslimanskim bratstvom, posebno u Egiptu i Tunisu.

Saudijska novinska agencija SPA usto je optužila Al Jazeeru i druge katarske medije da "konstantno promiču poruke i sheme" terorističkih organizacija. Saudijska Arabija u priopćenju izdanom jučer također je optužila Katar za "podršku aktivnosti terorističkih grupa koje podupire Iran u (većinski šijitskoj) provinciji Katif u Kraljevstvu Saudijske Arabije te u Kraljevstvu Bahrein".

Otkupnina isplaćena Iranu i militantima povezanima s al-Kaidom

Treći razlog mogla bi biti golema otkupnina, u iznosu do jedne milijarde dolara koju je Katar navodno isplatio sirijskim militantima povezanima s Al-Kaidom i iranskim vojnim dužnosnicima za oslobađanje 26 svojih državljana koje su oteli šijitski militanti u južnom Iraku tijekom njihove lovačke ekspedicije. Njih 11 bili su članovi katarske kraljevske obitelji. "Otkupnina je bila kap koja je prelila čašu", komentirao je neimenovani zaljevski analitičar za Financial Times koji je objavio ovu vijest.

Ali po svemu sudeći, dublji razlog ovog novog "hladnog rata" među zaljevskim monarhijama upravo je odnos Katara i Irana. Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u svom posjetu Rijadu prošlog mjeseca otvoreno podržao Saudijsku Arabiju i optužio Iran da "desetljećima loži vatru sektaških sukoba i terora" te se "zaklinje na uništenje Izraela i smrt Americi", izgleda da su zaljevske monarhije odlučile iskoristiti ovaj zaokret u američkoj politici za obračun s Katarom i posredno, s Iranom.

Saudijci iskoristili Trumpovu podršku

Do takvog zaključka došao je i Teheran koji je već kritizirao Trumpa zbog posjeta Rijadu i dogovora o prodaji oružja u vrijednosti od 110 milijardi dolara. Hamid Aboutalebi, zamjenik predstojnika ureda predsjednika Rohanija, komentirao je diplomatski spor na Twitteru: "Ovo što se događa je preliminarni rezultat plesa mačeva". Pritom je očito aludirao na Trumpovo sudjelovanje u ceremonijalnom saudijskom plesu s mačevima prilikom njegova posjeta.

Diplomatska i prometna blokada koju su susjedi Katara nametnuli ovoj malenoj, ali iznimno bogatoj državi od 2,5 milijuna stanovnika mogla bi za nju imati vrlo ozbiljne posljedice. Osim kaosa u zračnom prometu, moglo bi doći do nestašice hrane koja se uvozi kroz granični prijelaz sa Saudijskom Arabijom. Međutim, Katar bi mogao uzvratiti prekidom izvoza ukapljenog plina Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Egiptu, o kojem ove tri zemlje uvelike ovise.

Dok Trump staje na stranu Saudijaca, Tillerson poziva na smirivanje tenzija

U međuvremenu, oglasio se i sam Trump, a gdje drugdje nego na Twitteru i stao čvrsto na stranu Saudijaca. "Tijekom mog nedavnog putovanja na Bliski istok rekao sam da se mora prekinuti financiranje radikalne ideologije. Čelnici su uprli prstom u Katar - eto!", komentirao je u jednom tvitu, a u drugom dodao da su "sve reference" oko financiranja ekstremizma "upućivale na Katar". Iako je Katar i ranije bio optuživan da financira Al-Kaidu i Islamsku državu u Siriji i Iraku, iste optužbe bile su upućivane i Saudijcima. No Trump je to, izgleda, prigodno ignorirao.

Štoviše, njegov državni tajnik Rex Tillerson dao je potpuno drukčije intonirani komentar, pozivajući sve strane "da sjednu zajedno i adresiraju svoje razmirice", naglašavajući kako je "bitno da Vijeće zaljevske suradnje ostane ujedinjeno". Iz Bijele kuće tako, još jednom, dolaze kontradiktorne i zbunjujuće vanjskopolitičke poruke, što dodatno komplicira razrješenje ove diplomatske krize.

Američki predsjednik očito je ignorirao i činjenicu da se u državi koju napada nalazi sjedište Centralnog zapovjedništva SAD-a za vojne operacije na Bliskom istoku, kao i glavna zračna baza za akcije protiv ISIS-a. U Kataru je smješteno oko 11.000 američkih vojnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.