Što zapravo stoji iza velike krađe kriptovaluta? Hakeru nude 500.000 dolara nagrade

Foto: EPA

NEDAVNO se pojavila vijest o pljački na Poly Networku, platformi kriptovaluta, na kojoj je haker navodno ukrao 610 milijuna dolara.

Društvene mreže su poludjele i proglasile to najvećom pljačkom u povijesti decentraliziranih financija. No, čini se da haker ipak nije htio ukrasti novac, nego Poly Network samo naučiti sigurnosnoj lekciji.

Hakeru, kojeg nazivaju Mr. White Hat, što je izraz koji se koristi za etičke računalne hakere, Poly Network je ponudio 500.000 dolara kao nagradu za otkrivene manjkavosti i povrat ukradene kriptovalute. Srećom po platformu, haker nije tražio novac i dobrovoljno je vratio oduzeto.

Haker je izašao u javnost koristeći jedan od novčanika kriptovaluta iz kojeg je ukrao sredstva i rekao je da pljačka isključivo radi zabave i da ga novac ne zanima. On je zapravo tokene držao na sigurnom dok se pogreška u sigurnosnom sustavu Poly Networka ne otkloni. "Htio bih im dati savjete o tome kako zaštititi svoju mrežu kako bi u budućnosti ispunjavali uvjete za upravljanje milijardom projekata", komentirao je Mr. White Hat.

"Ostaje u mraku i spašava svijet"

Kako se incident odvijao, Poly Network je pokušao pronaći dobru stranu hakera i ponudio mu nagradu od 500.000 dolara kao zahvalu što je uočio pogrešku i pomogao da poboljšaju sigurnost. Haker je mreži vratio sredstva u vrijednosti od oko 340 milijuna dolara, dok se ostatak nalazi u zajedničkom novčaniku koji drži s Poly Networkom. Haker je objavio da mu Poly Network nudi nagradu, ali je ne planira prihvatiti. Poly Network se nada da će Mr. White Hat nastaviti surađivati s njima i u budućnosti.

"Nakon komunikacije s Mr. White Hatom došli smo do potpunijeg razumijevanja o tome kako se situacija odvijala, kao i o prvotnim namjerama Mr. White Hata", navodi se u priopćenju koje je objavio Poly Network.

Jedan od razloga neprihvaćanja nagrade mogao bi biti taj što haker ne želi da ga otkriju policijske službe. Prema njegovim riječima, radije "ostaje u mraku i spašava svijet".