Štrajkaši splitske Željezare: Taoci smo Zlomrexa i lošeg ugovora s Fondom za privatizaciju



U SPLITSKOJ Željezari opet štrajk glađu. Štrajkaju troje sindikalaca i njihova kolegica. "Bit ćemo tu dok nas ne odvede Hitna pomoć", kaže Mladen Bekavac iz Sindikata metalaca.

Već deset mjeseci radnicima nisu plaćeni porezi i doprinosi!


Situacija nije nimalo ružičasta. Račun tvrtke u blokadi je od veljače, pogoni ugašeni već pola godine, a vlasnika iz poljskog Zlomrexa - nema na vidiku. Stvoreni su svi preduvjeti za stečaj Željezare, no u pitanju su 460 radnika i njihove obitelji.

Ovih dana očekuju Vladin minimalac od 2.100 kuna! To im je obećala premijerka, no hipotekarno osiguranje i isplata zahtijevaju proceduru i - vrijeme.

A radnici od Zlomrexa potražuju oko 22 tisuće kuna po radniku. Dvadeset posto plaće iz ožujka, 60 posto plaće iz svibnja, plaće za lipanj i srpanj, te poreze i doprinose, koji nisu uplaćeni već 10 mjeseci!

"Uništavaju nas uvozni lobiji i čelik loše kvalitete iz Ukrajine i Turske"

Sindikalisti upiru prstom na loš i štetan ugovor, koji je Fond za privatizaciju potpisao s Poljacima.

"Taoci smo tog ugovora, kojeg treba raskinuti, jer je štetan. Nema opravdanja za prekid proizvodnje betonskog čelika, koji bi se lako trebao prodati. No, problem imamo sa uvoznim lobijima, koji nabavljaju čelik lošije kvalitete iz Ukrajine i Turske i tako ruše cijenu i konkurenciju", kaže Bekavac.

Očekuju da Vlada raskine s Poljacima i preda tvornicu u ruke ruskom kupcu Estaru iz Novosibirska. Do tada, sindikalisti štrajkaju glađu i čekaju povoljne vijesti iz Zagreba.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.