Doživio je težak poraz od desnice, ali je ipak favorit za novog šefa NATO-a

Foto: EPA

Nizozemski premijer na odlasku Mark Rutte jasan je favorit za poziciju budućeg šefa NATO-a, iako bi šokantna pobjeda krajnje desnice na izborima u Nizozemskoj mogla ugroziti njegovu ostavštinu, piše France 24. Brojni diplomati stavljaju Ruttea daleko ispred ostalih kandidata - uključujući estonsku premijerku Kaju Kallas i latvijskog šefa diplomacije Krisjanisa Karinsa - koji se natječu da sljedeće godine preuzmu dužnost od Jensa Stoltenberga.

Očekuje se da će nasljednik Stoltenberga, kojem je desetogodišnji mandat produljen dva puta zbog ruskog rata protiv Ukrajine, biti objavljen prije summita u srpnju u Washingtonu. Nakon što je prethodnih godina odbacio kandidaturu za mjesto u NATO-u, 56-godišnji Rutte je sada dostupan pošto je odlučio napustiti nacionalnu politiku. 

Prošlog mjeseca poručio je nizozemskim medijima kako je vođenje saveza "vrlo zanimljiv" posao i da će biti otvoren za tu mogućnost. Rutte je poznata osoba na europskoj pozornici nakon 13 godina vođenja Nizozemske. Diplomati tvrde da ga favoriziraju NATO teškaši - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

"Favoriti su često na kraju ostajali kratki"

"On je kandidat za glavnog tajnika NATO-a. Jasno je dao do znanja da je na raspolaganju i za njega postoji široka potpora", kazao je diplomat koji je želio ostati anoniman. Međutim, vjerojatno još uvijek predstoji bjesomučno cjenkanje, a neki upozoravaju na to da Rutteov izbor još nije gotova stvar zbog mogućeg protivljenja Turske i Mađarske.

Jedan potencijalni kamen spoticanja za Ruttea mogla bi biti situacija koju ostavlja iza sebe u Nizozemskoj, gdje je pobjeda Geerta Wildersa izazvala šok diljem Europe. "Ako pogledate one koji su prije bili favoriti, često su na kraju ostali kratki. Pričekajmo i vidjet ćemo", naveo je jedan diplomat. 

Tijekom rasprava o potencijalnoj zamjeni za Stoltenberga prethodnih godina, različiti NATO saveznici iznijeli su svoje želje za sljedećeg šefa saveza. Neki su htjeli izabrati ženu koja će prvi put voditi NATO, a zemlje na istočnom krilu, bliže Rusiji, nadale su se da će dobiti nekoga iz svoje regije.

Igrao važnu ulogu u potpori Ukrajini

Estonka Kallas ispunjava te kriterije, ali je neki na Zapadu smatraju previše agresivnom prema Moskvi. Još jedan od kriterija mogao bi biti imenovanje čelnika iz zemlje koja ispunjava NATO-ov cilj da troši dva posto svog BDP-a na obranu.

Nizozemska nije postigla taj cilj tijekom Rutteovog dugog mandata, ali je obećala da će ga ostvariti sljedeće godine. Rutteova vlada također je preuzela istaknutu ulogu u potpori Ukrajini, ovog mjeseca obećavši još dvije milijarde eura i predvodeći pritisak da Kijev dobije borbene zrakoplove F-16.

Rutte bi postao četvrti Nizozemac na čelu NATO saveza, nadovezujući se na argumente nekih da savez ne izlazi izvan svoje zone komfora. Ipak, pristaše inzistiraju na tome da je on potpuno svjestan opasnosti koje predstavlja Rusija.

Njegove godine na vlasti obilježene su ubojstvom 196 nizozemskih državljana kada je projektil koji je, kako kažu istražitelji, ispalila Moskva, srušio putnički zrakoplov iznad Ukrajine 2014.