Strateg SDP-a za Index: Pokušao sam izvući novac Ekonomskog fakulteta iz propale Credo banke

BRANKO GRČIĆ, ekonomski strateg SDP-a i dekan splitskog Ekonomskog fakulteta za Index tvrdi da s propalom Credo bankom nije potpisao nijedan ugovor o oročavanju sredstava, već da su sredstva deponirana za prethodnog dekana, još 2006. godine kada je fakultet digao kredit za gradnju zgrade u Sveučilišnom kampusu.

Diverzifikacija rizika

"Čim sam došao na čelo fakulteta nastojao sam diverzificirati rizike ili kako se kaže u ekonomskom žargonu, raspodijeliti jaja u više košara pa smo neka sredstva prebacili na više poslovnih banaka", kaže Grčić. 

Dio sredstava u Credo banci koji se oslobodio otplatom kredita, Ekonomski fakultet je u listopadu pokušao prebaciti na račun Hrvatske poštanske banke, ali unatoč tome što Zakon o obaveznim odnosima obavezuje banku da po nalogu postupi još istog dana, to nije učinjeno.

Nevenka uspjela, kako?!

S druge strane, predsjednica splitskog Gradskog vijeća Nevenka Bečić pohvalila se kako je baš u listopadu uspjela izvući sredstva Stanouprave iz Credo banke pa se postavlja pitanje kako je ona uspjela u tome što nije pošlo za rukom Ekonomskom fakultetu.

Inicijativa za spas Credo banke

Grčić pozdravlja inicijativu za spas banke. Dio vjerovnika ima zajednički plan da dokapitaliziraju banku. S nekih 200 milijuna kuna mogla bi se ponovno osoviti na noge, no postavlja se pitanje tekuće likvidnosti. Osim toga, vremena baš nema za bacanje jer će likvidatori Hrvatske narodne banke zaključiti svoj posao za mjesec dana.

Likvidacija je povoljnije rješenje od stečaja, jer se pokreće dok se još uvijek pretpostavlja da ima dovoljno sredstava za namirenje vjerovnika. U slučaju da se takve prognoze pokažu preoptimističnima, slijedi stečaj.

Rješenje problema zasad je vrlo neizvjesno, jer se vlasnici banke, glavni krivci za njenu propast, neće odreći svojih upravljačkih prava i kapitala koji se nalazi u njihovim rukama. To znači da će morati doći do sudske arbitraže, što za sobom povlači gubitak i vremena i novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.