Stručna skupina za kurikularnu reformu nakon smjene: "Hrvatska može bolje, hvala svima!"

Foto: FAH

STRUČNA skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme oglasila se priopćenjem nakon što je Ministarstvo obrazovanja priopćilo da je donijelo odluku o razrješenju te skupine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Posvetili 17 mjeseci radu na kurikularnoj reformi

"U 14:47 s adrese kabinet@mzos.hr i potpisano s Kabinet ministra zaprimili smo obavijest da je Ministarstvo s današnjim danom izvan snage stavilo Odluku o osnivanju Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

Ovom Odlukom prestaje naš rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi čijem smo osmišljavanju, vođenju i provedbi posvetili prethodnih 17 mjeseci. Smatramo da smo u tom razdoblju stručno i savjesno izvršavali zadatke. Razlog našeg zahtjeva za razrješenjem bila je nemogućnost daljnjeg rada i obavljanja povjerenih zadaća.

Smatrali smo da u ovom trenutku ne postoji primjerena razina podrške od strane ministarstva koja bi ukazivala na mogućnost dovršetka dionice A (izrada dokumenata) i početka dionice B Cjelovite kurikularne reforme (eksperimentalno uvođenje). Na opetovane zamolbe i upozorenja nisu izvršene obveze prema članovima Stručnih radnih skupina koji rade u Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Izostala je potpora ministra i suradnika

Također u razdoblju od 11. ožujka 2016. do danas nisu organizirani sastanci na kojima bi se pristupilo planiranju daljnjih koraka u reformi, prije svega operativnih uvjeta za sudjelovanje u pripremi eksperimentalne provedbe. Na opetovane zamolbe nisu pokrenuti procesi koji bi omogućili sudjelovanje u pripremi dokumentacije za korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda čime bi se osigurala održivost predloženih promjena kao niti organizacija.

Kao skupina Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta imenovana od ministra osobno, očekivali smo potporu ministra i suradnika suradnika koja je u različitim prilikama izostala. Početkom sljedećeg tjedna obratit ćemo se medijima kako bi pobliže upoznali javnost s izazovima s kojima smo se susretali tijekom prethodnih 17 mjeseci te koji su doveli do ovakvog razvoja situacije.

Svojim iskustvom i savjetima spremni smo pomoći u daljnjim koracima ostvarivanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Zahvaljujemo svim učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima, ravnateljima, znanstvenicima, djelatnicima agencija, ministarstva i mnogim drugima koji su svojim radom doprinijeli Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Također zahvaljujemo svim građanima Republike Hrvatske koji su nam u prethodnom razdoblju davali podršku i poticaj za rad. Odgoj i obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala su u Hrvatskoj predugo bili zanemarivani. Iskustvo rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi i sve što je ona potakla jasno dokazuje da se navedeno može promijeniti, da Hrvatska može bolje. Hvala svima!", stoji u priopćenju Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme koje su potpisali svi članovi uključujući i voditelja Borisa Jokića..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.