Stručnjaci o padu na burzama: Najgore tek dolazi

Foto: Epa

STRUČNJACI upozoravaju kako je pad na burzama samo početak, odnosno najava krize, te da najgore tek dolazi.

Zbog nepredvidljivosti američkog Wall Streeta, mnoge dionice diljem svijeta završile su u "području medvjeda" (vrijeme smanjenog kupovanja, rasprodaje dionica i pada cijene). U novoj godini će se situacija pogoršati", naveli su analitičari za CNBC.

Burze globalno završile u "tržištu medvjeda" 

Tržište medvjeda, koje obično označava pad za 20 i više posto od vrhunca cijene dionice, prijeti investitorima diljem svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama (burzovni indeks) Nasdaq Composite završio je prošli radni tjedan u crvenom, kao i S&P 500 koji je pao za gotovo 18 posto, u odnosu na svoju najvišu razinu ove godine. 

Globalno, njemački DAX i kineski Shanghai Composite također su zakoračili u "tržište medvjeda", naveo je CNBC.

Glavni rizici ostaju

Glavni tržišni rizici ostaju, upozorili su stručnjaci u izvještaju CNBC-ja. Američka Središnja banka (FED, Federalne rezerve) će vjerojatno nastaviti povećavati kamatne stope, a zabrinutost oko globalnog usporavanja gospodarstva će sve više rasti. Dodatno će je pogoršavati trgovinski rat između SAD-a i Kine.

"Volio bih biti optimističniji, ali ne vidim ništa pozitivno (na tržištu). Mislim da najgore tek slijedi iduće godine. Mi smo još uvijek u početnom dijelu globalnog tržišta medvjeda, dublje ćemo zagaziti u njega u idućoj godini", naveo je Mark Jolley, globalni strateg u CCB International Securities. 

FED će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa

Za Jolleyja veliki rizik leži na kreditnim tržištima, odnosno u politici Središnje banke u vezi podizanja kamatnih stopa na kredite. FED je za 2019. godinu najavio još dva povećanja kamatnih stopa pa će tvrtkama postati sve teže servisirati svoj dug.

Ta slabost, stvorena na kreditnom tržištu, prelijevat će se na tržište dionicama (burze), istaknuo je Jolley.

"Moj glavni scenarij vezan je uz kreditiranje, koje će dodatno opteretiti tržišta dionicama. A to će pak sigurno utjecati na sektore visokog rasta poput tehnološkog", naveo je.

Više novca za kredite i kamate, manje za investiranje 

Općenito gledano, investitori sada imaju manje razloga za optimizam jer FED pooštrava monetarnu politiku, što znači da će biti manje novca za investicije, izjavio je Vishnu Varathan, šef ekonomije i strategije u Mizuho Bank.

"Zaista nema uvjerenja da će se kupovanje (dionica) nastaviti jer tržišta nisu sigurna da se došlo do dna. Tako da misle, poslovično se izrazivši, "da padaju noževi"", rekao je Varathan za CNBC.

Američko-kineski trgovinski spor

"Daljnje eskalacije u trgovinskom ratu carinama između dviju najvećih svjetskih ekonomija su zaustavljene, do početka ožujka iduće godine (zbog pregovora). No, što će uslijediti nakon toga, nitko ne može pretpostaviti", naveo je Vasu Menon, potpredsjednik za upravljanje imovinom OCBC banke.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine često se navode kao glavni rizik za globalni gospodarski rast. Međunarodni monetarni fond, na primjer, smanjio je prognoze rasta jer je uvidio kako trgovinske napetosti usporavaju gospodarske aktivnosti.

Čeka se kraj trgovinskih pregovora 

Neizvjesnost na trgovinskom frontu i dalje će u narednim mjesecima utjecati na tržišta. Sve dok se na kraju 90-dnevnog prekida "carinske" vatrene dozna hoće li se trgovinski rat nastaviti, izjavio je Menon.

"Procjene (rasta cijena dionica) izgledaju privlačno, ali morate imati jaku sklonost riziku (ako nastavite kupovati na burzi). Jer mislim da će tržišta biti vrlo uzburkana", zaključio je.