Stručnjaci za cyber-sigurnost savjetuju: "Lozinke za bitcoin čuvajte na papiru"

Foto: 123rf

ZBOG velikog porasta vrijednosti bitcoina i drugih kriptovaluta sve je više novih ulagača, no time i napada cyber-kriminalaca na kriptovalutne burze. Stručnjaci imaju niz savjeta koji vam mogu pomoći da se ne nađete na meti hakera, prenosi The Independent.

Hakeri su do sada napali nekoliko burzi za kriptovalute, zbog čega je došlo do višemilijunskih šteta. Povrh toga, kako su transakcije bitcoina nepovratne, nije moguće jednostavno dobiti povrat ukradenog novca.

Stručnjaci za kripto-sigurnost kao jednu od učinkovitih mjera sigurnosti predlažu čuvanje kriptovaluta izvan mreže.

"Hakeri će sve više napadati burze kriptovaluta"

Ljudi koji kupe bitcoin putem internetske burze često ga ondje i pohranjuju, što znači da sigurnost svoje kripto-zalihe stavljaju u ruke te usluge. Ako burzu napadnu hakeri, lako je moguće izgubiti čitavu kripto-imovinu.

Razlog tomu je to što burze posjeduju privatne ključeve svojih korisnika, to jest dugačke nizove znakova koji im omogućuju pristup zalihi kriptovaluta. Haker koji se domogne ključa lako može ukrasti svu posjednikovu imovinu.

"Bitcoin je iznimno atraktivan cyber-kriminalcima. Trend napada na burze kriptovaluta nastavit će se i u budućnosti", kazao je stručnjak za zlonamjerni softver Alexey Malanov.

Malanov vlasnicima bitcoina savjetuje da ne pohranjuju svoj novac na pružatelje usluga. Umjesto toga, predlaže pohranu kripto-imovine u takozvane "hladne" novčanike.

"Hladni" i "vrući" novčanici

"Hladni" novčanik je uređaj koji nije spojen na Internet, poput USB uređaja ili vanjskog tvrdog diska.

Stručnjaci također preporučuju vlasnicima bitcoina da svoje privatne ključeve ne pohranjuju na računalo ili online. Najsigurnije je da ih zapišu na papir i spreme na sigurno mjesto. Treba, međutim, na umu imati da korisnici koji izgube svoj ključ ne mogu pristupiti svojim kriptovalutama.

Malanov smatra da bi pružatelji kriptovalutnih usluga depozite trebali rasporediti diljem "hladnih" i "vrućih" (online) novčanika kako bi zaštitili ulagače.

Smatra da bi ''u 'vrućem' novčaniku trebao biti pohranjen minimalan iznos kriptovaluta za dnevno podizanje, a u 'hladnom' novčaniku ostatak novca". Tom novčaniku pristupalo bi se manualno i samo kada u "vrućem" novčaniku nema dovoljno preostalih sredstava.

Također preporučuje da se "hladni" novčanik zaštiti s nekoliko potpisa, tako da transakcije može izvršiti samo više vlasnika zajedno. "Novac je siguran ako svaki od nekoliko korisnika posjeduje samo jedan od nekoliko ključeva", dodaje.

Novac je najsigurniji offline

Bitcoin je moguće pohraniti i na hardverski novčanik, kakav prodaju tvrtke Trezor i Ledger. Takvi novčanici nude i nekoliko dodatnih slojeva zaštite, poput zaštite PIN-om.

"Novčanik je siguran od napada dok god nije spojen na računalo", kaže Candid Wüest iz Symateca. Međutim, upozorava korisnike da novčanike kupuju samo od pouzdanih prodavača.
Nedostatak takve metode pohrane je nepraktičnost. Obično je potrebno neko vrijeme za aktivaciju bitcoina koji je pohranjen offline, što znači da ne možete brzo reagirati ako vrijednost bitcoina počne padati, kaže Wüest.

Malanov ulagačima predlaže da glavninu svojeg posjeda pohrane u ''hladne'' novčanike, a malen dio, koji bi bili spremni izgubiti, drže na burzama.

Raj Samani iz tvrtke za internetsku sigurnost McAfree savjetuje korisnicima da koriste snažne lozinke te aktivno prate istraživanja o sigurnosti hardverskih novčanika.