Stručnjak za terorizam: Ljudima se mora omogućiti da se sami brane vatrenim oružjem

Foto: Getty/HRT

NAKON jučerašnjeg terorističkog napada u središtu Londona, u kojem je napadač prvo automobilom gazio ljude da bi potom nožem nasmrt izbo policajca, popričali smo sa stručnjakom za terorizam Dubravkom Gvozdanovićem.

>> Napadač je rođen u Britaniji i od ranije poznat tajnim službama


>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO Objavljena snimka trenutka napada na London, prikazuje i ženu koja pada u Temzu


"Jasno je da Islamska država vodi asimetrični, hibridni rad i da se brzo prilagođava novonastalim situacijama. Naime, nakon niza napada u Europi sigurnost na javnim mjestima je povećana, pa se teroristi služe sredstvima iz svakodnevne upotrebe - u ovom slučaju radi se o automobilu i nožu. Noževi se, naime, nalaze u svakoj kuhinji u svakom domu i ne treba vam nikakva dozvola da biste kupili velik nož. Možete ga kupiti i neposredno prije samog napada, a nož može biti izuzetno opasan. Ako netko ima volju, gotovo svako sredstvo može se pretvoriti u smrtonosno sredstvo napada, a to se naročito odnosi na upotrebu automobila, što smo vidjeli jučer u Londonu", rekao je za Index Gvozdanović, bivši pripadnik antiterorističke jedinice MUP-a.

"Samobrana je temeljno ljudsko pravo"


Gvozdanović je uvjeren da bi Europska unija trebala omogućiti građanima svojih država članica da se u takvim situacijama u samoobrani posluže legalnim vatrenim oružjem.

"Nema apsolutne sigurnosti i nijedna država nije u stanju pružiti stopostotnu sigurnost svojim građanima i zato mislim da treba razmisliti da se građanima omogući pravo da u datom trenutku pruže neki vid otpora. A opet, Europa je iskoristila histeriju oko terorističkih napada kako bi progurala vrlo restriktivne mjere ograničenja posjedovanja vatrenog oružja kod civila, koji su pak direktno ugroženi terorističkim napadima i prijetnjama. Imamo, dakle, situaciju da EU koristi terorizam kao izgovor da bi svojim građanima ograničila pravo na samoobranu, što je temeljno ljudsko pravo", smatra Gvozdanović.


Nakon napada u Europi uvijek se potežu pitanje reakcije sigurnosnih službi, ali Gvozdanović smatra da se radi o bespredmetnom pitanju: "Ono što snage sigurnosti trebaju napraviti je protuobavještajnim aktivnostima i preventivom ovakvi napadi spriječe, ali to je nemoguće napraviti svaki put. Ne postoji stopostotna sigurnost i nitko ju ne može jamčiti i upravo zato civilima treba omogućiti pravo na samoobranu. Nakon što se dogodi napad, sve ostalo je irelevantno. Čim dolazi do reakcije sigurnosnih službi, znači da je kasno jer je do štete već došlo".

"Element iznenađenja je uvijek na strani napadača"


Gvozdanović navodi i primjer nedavnog napada u Parizu pri kojem je terorist oteo oružje naoružanom vojniku: "Imate, dakle, uvježbanog naoružanog čovjeka koji patrolira s puškom u ruci i spreman je na sve, ali napadač mu je ipak uspio oteti oružje. Naime, obrana je uvijek u defenzivi i u podređenom položaju jer je element iznenađenja na strani napadača. Na isti način je jučer policajac u Londonu nasmrt izboden nožem".

"Zamislite situaciju da netko kupi ozbiljan mesarski nož, uđe u autobus pun putnika i počne ubijati ljude. Gdje je tu policija? No, da u tom autobusu postoji bar jedna osoba, civil koji sa sobom nosi legalno oružje, situacija je odmah drugačija. Europska unija mora dobro razmisliti i involvirati cijelo društvo i na obavještajnom ali i na sigurnosnom planu, ali mi padamo u zamku da u ime ljudskih prava i vjerskih sloboda dopuštamo ekstremističko divljanje koje se odvija pred našim očima", kaže Gvozdanović.

"Teroristi su opet uspjeli jasno poručiti Europi: Nigdje nećete biti sigurni, sigurnost kao takva ne postoji, sijat ćemo teror bilo gdje, a naročito kad pomislite da ste sigurni. Naime, zapadne vrijednosti nisu uspjele ni u svojoj trećoj ili četvrtoj generaciji asimilirati dovoljan broj ljudi niti im dati nešto što bi im bila nit vodilja kroz život i oni se okreću drugim, tradicijskim i religijskim vrijednostima, a onda nije teško mobilizirati mlade ljude koji su razočarani svijetom u kojem žive. Na takve ljude se relativno lako može utjecati putem interneta strahovitim fotografijama razaranja i okrivljavanjem zapada, a nakon toga je takvom mladom čovjeku dovoljno otići u obližnju trgovinu i kupiti sjekiru ili nož. I zato mi kao društvo trebamo kompletno podići sigurnost na maksimalnu razinu. To ne smije biti lov na vještice, ali moramo biti svjesni prijetnje, jer društvo nije sigurno", zaključuje stručnjak za terorizam.