Ministar Fuchs o blokadi Filozofskog fakulteta: Pa nije to moj problem!

PLENUM Filozofskog fakulteta u Zagrebu izvijestio je jučer kako će danas, prema odluci donesenoj 30. rujna, blokirati rad studentske referade. Tako je i bilo - studenti od jutra blokiraju ulaz u referadu i ne daju nikome da plati upis u ovu akademsku godinu.

"Blokirali smo referadu da ukažemo na to da besplatno obrazovanje koje ministar propagira nije besplatno obrazovanje jer se od danas naplaćuje po cijeni od šest tisuća kuna i to upravo za onu tzv. besplatnu generaciju, upisanu 2010. godine, za koju je javno rečeno da će ukoliko budu redovito ispunjavali svoje obaveze, biti oslobođeni od plaćanja", kazao je za Index jedan od studenata Filozofskog fakulteta koji je govorio i na konferenciji za novinare danas u 12 sati.

Problem je na fakultetu a ne u ministarstvu

"Pitanje blokade referade treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva", naglasio je danas ministar ministar znanosti, prosvjete i športa Radovan Fuchs. Naime osvrnuvši se na današnju blokadu rekao je kako je taj slučaj potpuno u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta.



"Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, te je dosad u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno", rekao je Fuchs danas.

Nije bitan kriterij izvrsnosti!

Podsjetimo studenti Filozofskog fakulteta naglašavaju kako će čak polovica studenata  morati platiti fakultet, a sporno je i što za plaćanje nije bitan kriterij izvrsnosti, kao što to naše vlasti često propagiraju, već je kriterij rezultat na prijamnom ispitu. Većina studenata, dodaje naš sugovornik, ne zna u kojoj je kvoti, s obzirom na to da su prvu godinu studirali besplatno, stoga ni ne znaju trebaju li platiti ovu godinu ili ne.

Referadu studenti aktivisti blokiraju u smjenama, i to oko 50 njih po smjeni, a o daljnjim će koracima odlučivati danas poslijepodne na plenumu.


Studenta smo pitali i o reakcijama dekana Damira Borasa na blokadu studentske referade, na što nam je kazao kako dekan nominalno podržava studentske zahtjeve, "ali izostao je oštriji odgovor spram Ministarstva".

"Doveli su nas u neprihvatljivu situaciju"

"Blokada referade simbolički je čin kojim želimo poručiti upravi fakulteta da je situacija u koju su zajedno s Ministarstvom doveli vlastite studente potpuno neprihvatljiva", izvijestili su prekjučer studenti.

Podsjećaju kako su prošle akademske godine brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij s obećanjem da svi studenti koju redovito izvršavaju svoje obveze neće plaćati. Sada veliki dio studenata (npr. na FPZG-u i oni koju su položili sve kolegije) mora platiti drugu godinu studija po neutvrđenim kriterijima zbog toga što Ministarstvo fakultetima nije isplatilo potrebne financije.

Studenti FPZG-a: Fuchs nam je dao lažna obećanja

Upravo su studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilištu u Zagrebu sljedeći koji će se pridružiti kolegama s Filozofskog.  Oni su danas, potaknuti trenutnim stanjem po pitanju naplaćivanja školarina, održali Skupštinu studenata, na kojoj je najavljeno organiziranje prosvjednih akcija kako bi se nadležno ministarstvo pozvalo na odgovornost za trenutno stanje i lažna obećanja.

"Iako ne odustajemo od zahtjeva za uvođenjem potpuno javno financiranog visokog obrazovanja, želimo ukazati da su čak i obećanja ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da će svim studentima koji izvršavaju svoje studentske obveze MZOŠ podmiriti troškove školarina bila lažna. Naime, na ovogodišnjim upisima većina studenata FPZG- a koji su izvršili navedene obaveze mora platiti dio ili punu školarinu. To se odnosi na njih 120, što je većina onih koji upisuju 2. godinu studija na navedenom fakultetu. Također, oni koji nisu dali samo jedan ispit plaćaju punu školarinu, a ne prema ECTS bodu, kako je ministar obećao", zaključeno je na Skupštini studenata FPZG-a.

Dekan Boras: Školarine se moraju plaćati

"Studenti su bili obaviješteni o plaćanju participacija za upis u drugu godinu. To nije ništa novo", izjavio je popodne dekan Boras. Kaže da će studentima koji moraju platiti iznos od 6000 kuna fakultet omogućiti da to podmire u dvije rate.

Boras je sve pokušao pojasniti tumačenjem da "studenti znaju tko se upisao po kvoti za osobne potrebe, a zko uz potporu ministarstva". Dodao je da fakultet ne može pristati da ne naplaćuje školarine. Prilično nejasan, dekan je bio i u izjavi da se ETSC bodovi, prema odluci Fakultetskog vijeća ne naplaćuju, ali da i tu postoje neke zakonske iznimke, kao studenti koji na preddiplomskom studiju studijalu dulje od šest godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.