Studenti poručuju Saboru: Nastavljamo blokadu na jesen, ako ne izglasate besplatno školovanje

STUDENTI Filozofskog fakulteta iz Zagreba koji su jučer prekinuli blokadu održali su i posljednju konferenciju za medije u kojoj su objasnili kako je je ovo samo taktička odluka koja ne znači odustajanje od zahtjeva.

Studenti Filozofskog tvrde kako je blokada prekinuta i zbog toga što studente nisu željeli podvrgnuti daljnjim pritiscima, koji su posljednjih dana postali sve žešći, oko pitanja završetka semestra. Prosvjednici se ne boje pritisaka, jer su prekinuli svoju blokadu dan nakon posljednjeg roka koji im je dekan Filozofskog fakulteta postavio za njezin prekid bez sankcija.

Deblokirali Fakultet dan nakon što je to zatražio dekan Jurković

Dekan Miljenko Jurković tražio je da se blokada prekine 22. svibnja, a oni su deblokadu izglasali jučer, znači 23. svibnja i to u subotu kada nastave nije niti trebalo biti. Pretpostavljaju da zbog toga jednog dana "zakašnjenja" nitko neće biti kažnjen. Klasične svakodnevne plenume studenti više neće održavati, jer oni bez blokade ionako nemaju smisla, ali će se njihovi sastanci na kojima će raspravljati o daljnjim koracima u pritiscima na vladu, nastaviti i dalje te će se održavati jednom tjedno.

Blokada će se nastaviti na jesen ukoliko Sabor do tada ne uzme na razmatranje njihov prijedlog besplatnog školovanja za sve studente. Studenti Filozofskog svoju su blokadu uspjeli hrabro održati do 34. njezinog dana te su jučer sa 177 studenata za, 105 protiv i 93 suzdržana izglasali njezin prestanak.

Skandirali "Besplatno školstvo"

Današnju konferenciju su studenti završili skandiranjem "Besplatno školstvo" za koje će se nastaviti boriti. Argumenti onih koji su jučer srušili i tu posljednju utvrdu  koja se borila protiv ministra Primorca su bili da blokada više nije funkcionirala zbog alternativnih lokacija koje je Sveučilište omogućilo Filozofskom fakultetu pa se nastava na njima normalno odvijala.

Oni koji su digli ruku za nastavak borbe tvrdili su da s deblokadom treba pričekati barem do utorka kada je bila zakazana sjednica Fakultetskog vijeća. Najavljuju da će, ako se Vijeće odluči za sankcije određenim skupinama studenata, provesti blokadu dekanata fakulteta. Tvrde kako njihova borba ne prestaje ovim kratkim odgađanjem nastavka blokade. 

"Problem besplatnog školovanja nije samo studentski, nego problem cijelog društva"

"Iz građanske se perspektive želimo osvrnuti na problem besplatnog školovanja u Hrvatskoj te želimo podsjetiti kako to nije samo studentski problem nego i problem cijelog društva", rekla je za Index Emina Bužinkić iz Nezavisne građanske inicijative koja okuplja 40 udruga civilnog društva i koji potpisuju izjavu podrške studentima pod nazivom "To je i naša stvar".

Svoj način djelovanja oko ostvarenja ciljeva koje su si postavili studenti Nezavisna građanska inicijativa će izložiti narednih dana, no bit njihovog djelovanja bit će osvijestiti građane Hrvatske na to da se besplatno visoko školstvo tiče svih njih a ne samo studenata.

I.Kri.
Foto: Boris Kovačev/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.