Studentski centar pristao na ultimatum sindikata, svakom radniku 3000 kuna godišnjih bonusa

Foto:  HRT

ŠTRAJK djelatnika Studentskog centra Zagreb koji je započeo prije 12 dana, danas je završio. Sanacijsko vijeće SC-a pristalo je potpisati novi kolektivni ugovor.

"Na današnjem sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, postignut je načelni dogovor da se Kolektivni ugovor za Studentski centar u Zagrebu potpiše u roku od sedam dana. Za to će vrijeme štrajk biti u mirovanju, radnici će se vratiti na svoja radna mjesta, nastaviti s radom i neće poduzimati nikakve akcije", izvijestili su iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske.

Podsjetimo, četiri sindikata koja djeluju pri SC-u nakon više mjeseci pregovaranja pokrenula su štrajk jer uprava Studentskog centra nije htjela potpisati kolektivni ugovor dok god je SC u sanaciji.

Kolektivni ugovor težak više od 3 milijuna kuna

Najspornija stavka novog kolektivnog ugovora bila su materijalna prava koja traže sindikati - božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu i drugi bonusi. Kolektivni ugovor koji će ovog tjedna biti potpisan djelatnicima, koji ionako imaju natprosječne plaće, donosi novih 3000 kuna godišnje. Bez dodataka za slučajeve smrti u obitelji, bonuse za odanost tvrtki i sl.


Ukupna 'težina' novih materijalnih prava je nešto više od 3 milijuna kuna godišnje, a čini se i da je planirano restrukturiranje SC-a, odnosno smanjenje broja zaposlenih sada na tankom ledu.

Naime, uprava SC-a planirala je donijeti novu sistematizaciju radnih mjesta i značajno smanjiti broj zaposlenih. Međutim, novi kolektivni ugovor određuje i usuglašavanje sa sindikatom povodom otpuštanja i promjena radnog kadra.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.