Studija: Kalifornijski soj korone je možda najsmrtonosniji i najzarazniji do sada

Foto: Index

ZNANSTVENICI za sada ne znaju previše o takozvanom kalifornijskom soju covida-19, ali postoji mogućnost da se radi o najsmrtonosnijoj i najzaraznijoj varijanti do sada.

Preliminarna studija koja još nije prošla recenziju ukazuje na to da se ovaj soj širi brže od ostalih, da može dovesti do težih oblika infekcije, zahtijevati intenzivnije liječenje te da može biti čak i smrtonosniji.

S obzirom na to da istraživanje nije prošlo recenziju, odnosno provjeru neovisne skupine znanstvenika, treba ga uzeti s rezervom jer je moguće da će u njemu biti uočene neke pogreške ili nedostaci. Liječnicima se, primjerice, ne preporučuje da donose kliničke odluke na temelju nerecenziranih studija.

Ono što za sada znamo

Kalifornijski soj je prvi put otkriven u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, a radi se o inačici covida-19. Možda se radi o dvije nove varijante koje imaju ponešto različite mutacije - B.1.427 i B.1.429, ali autori studije koriste objedinjujući naziv CAL.20C ili L452R .

Ova inačica je prisutna i u drugim državama SAD-a, ali je najviše registrirana u Kaliforniji. Između rujna 2020. i kraja siječnja 2021. prevalencija tog soja na više od 2000 uzoraka prikupljenih u Kaliforniji narasla je s 0% na više od 50%, navode znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija (UCSF).

"Ova je varijanta zabrinjavajuća jer naši podaci pokazuju da je zaraznija, vjerojatnije povezana s teškom bolešću i barem djelomično otporna na neutralizirajuća protutijela", kazao je stručnjak za zarazne bolesti Charles Chiu iz UCSF-a.

Što je pokazalo istraživanje

Znanstvenici su sekvencirali 2172 genoma uzoraka virusa prikupljenih između 1. rujna 2020. i 29. siječnja od pacijenata iz 44 kalifornijska okruga. Nova varijanta, koja dolazi u dva oblika (B.1.427 i B.1.429), bila je prisutna u 23% slučajeva.  

Stručnjaci su također proučili medicinsku evidenciju 324 osobe zaražene covidom-19 koje su se nalazile u klinikama UCSF-a. Nakon što su prilagodili podatke faktorima dobi, spola i etničke pripadnosti, uočili su da su oni zaraženi sojem CAL.20C imali 4.8 puta veću vjerojatnost da će završiti na odjelu za intenzivnu njegu i 11 puta veću vjerojatnost smrtnog ishoda.

Podaci su pokazali da je ovaj soj i zarazniji. Naime, pacijenti s novom inačicom su imali u nosu dvostruko više virusa nego oni s drugim sojevima, što znači da su mogli lakše prenijeti infekciju drugima, piše Science.

Otporniji na cjepiva?

Laboratorijska istraživanja su ukazala na još jednu zabrinjavajuću stvar - B.1.429 je utjecao na učinkovitost naših protutijela. Bio je četiri puta manje osjetljiv od izvornog koronavirusa na neutralizirajuća antitijela onih koji su preboljeli covid-19 i dva puta manje osjetljiv na protutijela ljudi koji su primili cjepiva kompanija Pfizera ili Moderne.

Naime, CAL.20C ima mutaciju L452R. Radi se o mutaciji na virusnom proteinu šiljku (engl. spike, S). S protein djeluje kao neka vrsta ključa koji otvara vrata stanicu i omogućuje virusu da je zarazi. S obzirom na to da je mutacija proteina L452R otporna na određena prirodno ili umjetno stvorena protutijela, tim bi se sojem mogli zaraziti oni koji su već preboljeli koronavirus ili oni koji su se cijepili.

Smrtonosniji soj ili preopterećene bolnice?

Osam od 61 hospitaliziranog pacijenta sa sojem CAL.20C ili 13% završilo je na intenzivnom odjelu, za razliku od sedam od 244 ili 2.9% onih s drugim varijantama. Sedam od 62 pacijenta (ili 11.3%) s novim sojem je umrlo, naspram pet od 246 (ili 2%) onih koji nisu imali tu inačicu.

Autori studije su priznali kako za sada nije moguće utvrditi uzrokuje li ovaj soj doista teže simptome ili je, na primjer, većina pacijenata s tom varijantom oboljela tijekom najgorih mjeseci pandemije kada su zdravstveni sustavi bili preopterećeni i skrb o pacijentima nije bila savršena.

Varijanta s pet mutacija

Znanstvenici iz medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu analizirali su javno dostupne podatke iz dvije loze covida-19 i pronašli da CAL.20C ima pet istodobnih mutacija.

Uz ostale mutacije, B.1.427 i B.1.429 imaju tri identične u proteinu S. Jedna od njih, L452R, stabilizira interakciju između proteina S i receptora koji koristi kako bi se vezao i prodro u ljudsku stanicu. Ni jedna od te tri mutacije na proteinu S nije pronađena u tri druge problematične varijante (britanska, južnoafrička i brazilska).

Varijanta CAL.20C je prvi put evidentirana u Los Angelesu u srpnju 2020., a zatim ponovno u regiji Južnoj Kaliforniji u listopadu prošle godine. Nakon toga se počela ubrzano širiti.

Do prosinca je bila prisutna kod 23% svih uzoraka uzetih s tog područja.

Prema najnovijim podacima B.1.429 se do 25. veljače proširio na najmanje 54 država SAD-a i 19 drugih zemalja na svijetu. Zabilježen je, među ostalim, u Francuskoj, Britaniji, Norveškoj, Finskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.